Izetbegović: Nikolić grubo nasrće na BiH

Ovakvo javno djelovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija, smatra Izetbegović (lijevo) (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo povodom njegove nedavne izjave da “Bosna polako nestaje pred našim očima”.

U pismu, do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvijek biti suverena, neovisna i međunarodno priznata zemlja.

Plod nesporazuma

Iz kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića saopćeno je u utorak da su navodi predsedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o otkazivanju učešća na trilateralnom susretu predsjednika Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine plod nesporazuma, obzirom da sastanak nikada nije ni bio dogovoren.

“Predsednik Nikolić je još krajem prošle nedelje obavestio domaćina Tursku da zbog obaveza neće biti u mogućnosti da u predloženom terminu uzme učešće na pomenutom sastanku”, saopćeno je iz Nikolićevog kabineta.

U saopćenju se također navodi da se predsjednikova izjava o tome da Bosna i Hercegovina nestaje pred našim očima ne može tumačiti drugačije “osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice”.

“Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da ‘Bosna polako nestaje pred našim očima’, ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine”, navodi se u pismu.

‘Ni brzo, ni polako’

Izetbegović je rekao da Bosna neće nestati, “ni brzo, ni polako”.

“Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine predsjedniku Srbije.

“Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela”, smatra Izetbegović.

On je naveo kako ga Nikolićeva izjava zlokobno podsjeća na riječi optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića da će “Bosna i Hercegovina biti pakao, a muslimanski narod nestati”, izgovorene u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine u predvečerje rata u Bosni i Hercegovini, u oktobru 1991. godine.

“Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini”, rekao je Izetbegović, navodeći kako nije prvi put da predsjednik Srbije javno istupa “neodgovorno i šalje neprihvatljive poruke”.

“Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate. Izjava data italijanskom dnevniku Corriere dela Serra da ‘niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem’, posljednja je u nizu Vaših provokacija”, napisao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da se takvim istupima nanosi nenadoknadiva šteta odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva ukazao je Nikoliću da ovakvo javno djelovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija.

Otkazan susret

Izetbegović navodi da je bio voljan povjerovati da je proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji vjerodostojan izraz Nikolićevog političkog pristupa nakon stupanja na poziciju predsjednika Srbije, ali dodaje je on “demantirao samog sebe”.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva izrazio je žaljenje što Nikolić, “grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru, kao ‘srpskom gradu’, sada o nestanku Bosne i Hercegovine”, pokazuje da nije spreman suočiti se “s istinom o događajima iz bliske prošlosti”.

Na kraju, Izetbegović obavještava da je prinuđen otkazati planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem se trebao sastati s Nikolićem početkom novembra.

“O tome ću, naravno, obavijestiti i uvaženog predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula”, piše u pismu koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

Izvor: Agencije