Hrvatski mljekari najavljuju ‘seljačku bunu’

U Hrvatskoj se nastavlja tzv. mliječna kriza. Uoči sastanka u srijedu u Ministarstvu poljoprivrede, proizvođači su odlučni i poručuju: ako im se ne poveća otkupna cijena mlijeka, spremni su i na blokadu državnih granica, javlja novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Prema podacima seljačkih udruženja, mlijeko mljekarama ne isporučuje blizu 80 posto farmi, koje proizvedu gotovo milion litara mlijeka na dan. Većina farmera mlijeko poklanja.

Krave znaju kad je vrijeme mužnje, pa dolaze same. Svaka će dati petnaestak litara mlijeka, no ono neće završiti ni u tetrapaku ni u voćnom jogurtu.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava kod Karlovca postali su dobrotvori: cijelo susjedstvo besplatno dobiva mlijeko.

Podrška seljacima

“Došli smo prvenstveno da damo potporu našim seljacima u proizvodnji mlijeka. Ovo što se radi u Hrvatskoj je katastrofa, ovo je svjesno uništavanje ljudi i proizvodnje”, kazala je Nada, stanovnica Velike Jelse.

Sličnog je razmišljanja i Josip iz Velike Jelse: “Bolje je i poštenije je da čovjek dobije, neg’ da se prolije u kanal, jel’ tak'”.

I vlasnica se hvali da je mlijeko ekstra kvalitete, ali uzalud. Zarada nikakva, a posla mnogo.

Poljoprivrednica iz Velike Jelse Biserka Rožman je rekla: “Dvadeset i četiri sata na dan. I Božić, i Uskrs, i Dan pobjede, i Dan neovisnosti. Kaj god hoćete. Meni ništa ne znači jel’ pola noći ak’ krava tuli, znači da nešto ne štima.”

A u mljekarstvu, kaže, ne štima ništa.

Jedno od gazdinstava ima 62 muzne krave. Na dan isporuče blizu 1.000 litara mlijeka. Ali, otkupna cijena je pala, poticaji kasne, bila je suša.

Zato se vlasnik boji da će doživjeti sudbinu mnogih. Prošle je godine zatvoreno oko 2.000, ove oko 1.000 farmi.

“Ovo šta smo doživjeli je katastrofa, ovo više nemaš se čemu nadat. To je sad mrak svih mrakova. Ne možemo preživit’, jednostavno ne možemo s tim preživit’ svojim poslom”, rekao je poljoprivrednik Drago Rožman.

Veliki troškovi

“Veliki su troškovi na ovom poljoprivrednom gospodarstvu. Samo struja, voda i hrana za krave – 500 eura na dan. Zato svaka litra ovog mlijeka proizvođača, kaže, stoji 53 centa, a prodaje ga za 26 centi. Gubici se samo gomilaju”, izvještava Kiseljak.

U gazdinstvo su posljednjih desetak godina uložili gotovo 800.000 eura. Većinu strojeva i mehanizacije još otplaćuju: rata kredita im je 3.000 eura.

Rožman je kazao: “To mi je pred očima kad ležem i kad se dižem ujutro, svaki put mi je pred očima da nećemo moć platit’. Sad, na ovaj način, nema šanse. Mi ćemo sad izdržat’ još par rata platit, ali dalje moramo iznać’ bilo kakvu, neku soluciju.”

Na kredite i ulaganja, kažu, poticala ih je država. Od koje sada očekuju pomoć.

“Pa nismo mi igračke kupovali, pa eto, ak’ se još koje dijete rodi možda se iskoriste, ak’ ne, bacit ćemo. Pa to je živo blago. Ja svakoj kravi znam ime”, rekla je Biserka Rožman.

U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu je sastanak. Poljoprivrednici traže da se otkupna cijena mlijeka, sa sadašnjih dvadesetak, poveća na 54 centi za litru. Ne dogovore li se, prijete, Hrvatska bi opet mogla imati seljačku bunu.

Izvor: Al Jazeera