Rekordno visoke temperature na zapadnoj obali SAD-a

Blizu 36 miliona ljudi, odnosno deset posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, saopćila je Nacionalna meteorološka agencija.

Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde usljed toplinskog vala koji je zahvatio taj dio zemlje (REUTERS/Loren Elliott/File Photo)

Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde usljed toplinskog vala koji je zahvatio taj dio zemlje, a “vruća kupola” nadvila se i nad Arizonom i Nevadom gdje milioni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu, javlja Hina.

Približno 36 miliona ljudi, odnosno deset posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, saopćila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS).

Naučna istraživanja pokazuju da su klimatske promjene, uzokovane prvenstveno prekomjernim korištenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih valova topline širom svijeta te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava.

Očekuje se da će visoke temperature dostići ili preći dnevne rekorde u Kaliforniji, sjevernoj Arizoni, Idahu, Orgonu i Washingtonu.

Ekstremni toplotni val

U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, NWS predviđa temperaturu i do 54 stepena Celzija, koja bi mogla potrajati do petka.

U subotu je tamo izmjerena temperatura 53 stepena Celzija, čime je srušen 17-godišnji rekord. Usljed vreline je umro 17-godišnji motociklist.

U Las Vegasu je zabilježeno 46 stepeni Celzija te je izjednačen rekord iz 2007.

Temperature su u nekim mjestima i 20 stepeni Celzija više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Reddingu izmjereno rekordnih 48 stepeni Celzija.

“Na djelu je ekstremni toplinski val koji se širi”, upozorio je NWS.

Povećan rizik od šumskih požara

Agencija, također, upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom na to da je zrak vruć i suh, uz stalnu prisutnost vjetra.

Kasno u subotu evakuirano je stanovništvo iz dijelova okruga Santa Barbara gdje je od petka izgorjelo 13.000 jutara zemljišta.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitnu akciju kako bi se spriječio “klimatski pakao”.

Prošle sedmice je administracija predsjednika Joe Bidena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posljedica ekstremnih vrućina.

Izvor: Agencije