Italijanske vlasti zaplijenile spasilački brod koji je finansirao umjetnik Banksy

Na nalogu na društvenim mrežama, koji je registrovan na ime broda MV Louise Michel, objavljeno je da su brod zadržale italijanske vlasti u luci Lampedusa.

Posada broda MV Louise Michel je opisala zadržavanje broda kao "političku igru" (MV Louise Michel/REUTERS TV/REUTERS)

Spasilački brod koji je nabavljen sredstvima kontroverznog umjetnika Banksyja zaplijenile su italijanske vlasti nakon uspješne spasilačke misije u kojoj je 37 migranata spašeno iz Sredozemnog mora, saopštili su britanski umjetnik i posada spasilačkog broda na društvenim mrežama, prenosi Tanjug.

To se desilo samo nekoliko dana nakon što je Banksy osmislio performans u kojem je maketa čamca s lutkama izbjeglica puštena u publiku tokom nastupa britanskog rok benda Idles na muzičkom festivalu u Glastonburyju, prenosi londonski The Guardian.

Na to je reagovao britanski ministar unutrašnjih poslova James Cleverly, ocijenivši njegov performans kao “odvratan”.

U saopštenju objavljenom na Instagramu Banksy je rekao da je spasilački brod koji je on finansirao, MV Louise Michel, u ponedjeljak večer “spasio iz Sredozemnog mora, između ostalih brodolomnika i 17 djece bez pratnje”.

“Kao kaznu za ovu spasilačku misiju, italijanske vlasti su zadržale brod, što mi se čini kao odvratan i neprihvatljiv čin”, poručio je britanski umjetnik.

Preživjeli iskrcani na Siciliji

Na nalogu na društvenim mrežama koji je registrovan na ime broda MV Louise Michel objavljeno je da je brod zadržan od strane italijanskih vlasti u luci Lampedusa, 20 dana nakon spašavanja 37 migranata.

“Našoj posadi je naređeno da iskrca sve preživjele u luci Pozzallo na Siciliji. Budući da su vremenski uslovi na ruti bili loši za sigurnu plovidbu, naša posada je odlučila da potraži zaklon blizu Lampeduse gdje smo tokom noći dobili dozvolu da iskrcamo sve preživjele”, objavljeno je na nalogu broda MV Louise Michel.

Posada broda MV Louise Michel je opisala zadržavanje broda kao “političku igru” i pozvala na oslobađanje broda.

Izvor: Agencije