Najdesnija vlada u nizozemskoj historiji položila zakletvu

Većina članova vlade nema mnogo iskustva u vladanju, zbog čega se novi savez smatra potencijalno nestabilnim.

Više od sedam mjeseci nakon pobjede desničarskog populista Geerta Wildersa na nizozemskim parlamentarnim izborima, u utorak je zakletvu položila najdesnija vlada u historiji zemlje (EPA-EFE/JEROEN JUMELET)

Više od sedam mjeseci nakon pobjede desničarskog populista Geerta Wildersa na nizozemskim parlamentarnim izborima u utorak je položila zakletvu najviše desno orijentirana vlada u historiji zemlje, javlja Hina.

Ministri i državni sekretari su položili zakletvu na svečanosti u kraljevskoj palači Huis ten Bosch blizu Haga pred kraljem Willem-Alexanderom.

Koalicijom četri stranke uglavnom upravlja Wilders premda sam nije član vlade.

Novi partneri Wildersove Slobodarske stranke (PVV) su svoje učešće u vladi uvjetovali njegovim odustajanjem od bilo kakve funkcije u izvršnoj vlasti.

Većina članova vlade nema iskustva u upravljanju

Novi premijer je bivši čelnik tajne službe i protuterorističke agencije Dich Schoof, koji ne pripada nijednoj stranci. Njegov prethodnik Mark Rutte u oktobru preuzima dužnost generalnog sekretara NATO saveza.

Poput 67-godišnjeg Schoofa, većina članova vlade nema mnogo iskustva u vladanju. To je dodatni razlog zbog kojeg se novi savez smatra potencijalno nestabilnim.

Samo Rutteova desno liberalna Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) može ponuditi praktično iskustvo nakon što je mnogo godina sudjelovala u vlasti u okviru raznih koalicija.

Stranka desnog centra Novi društveni ugovor (NSC) i populistička stranka poljoprivrednika (BBB), proizašla iz masovnih protesta poljoprivrednika u proteklim godinama, prvi put su dio vlade.

Izvor: Agencije