Izložba o genocidu u Srebrenici otvorena u sjedištu UN-a

Izložba, koja obuhvata predmete, fotografije i videosvjedočanstva preživjelih, izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

U izložbu su uključeni eksponati koje je poznati bosanskohercegovački fotograf Armin Durgut izradio tokom rada na umjetničko-dokumentarnom projektu 'Mrtvare' ( Memorijalni centar Srebrenica - Anadolija )

Jedinstvena izložba Memorijalnog centra Srebrenica otvorena je u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, javlja Anadolija.

Ova izložba, koja obuhvata predmete, fotografije i videosvjedočanstva preživjelih, izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida i podizanje svijesti o događajima povezanim s genocidom u Srebrenici.

“Ogroman trud i predanost uloženi su kako bi se ova izložba realizovala. Zato smo izuzetno ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu. Hvala kolegama Aziru Osmanoviću i Amri Begić, koji su uložili ogromne napore u realizovanju ovog značajnog trenutka. Iskreno zahvaljujemo Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama na njihovoj podršci i pomoći u ostvarivanju ovog važnog događaja. Hvala svima koji su doprinijeli ovom historijskom trenutku”, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Fotografije koje memoriraju genocid

U izložbu su uključeni eksponati koje je poznati bosanskohercegovački fotograf Armin Durgut izradio tokom rada na umjetničko-dokumentarnom projektu “Mrtvare”.

Durgut je snimio seriju fotografija cipela pronađenih u masovnim grobnicama u istočnoj Bosni, želeći pokazati da su ljudi patili i prije konačnog čina genocida u Srebrenici, u kojem je, tokom jula 1995. godine, ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Izvor: Agencije