Bidenova kandidatura u krizi dok ga Clooney i američki senator pozivaju da odustane

Glumac i donator George Clooney kaže da će Biden izgubiti Predsjedništvo, Zastupnički dom i Senat ako se ne povuče.

Bidenova kampanja za reizbor je u krizi usljed zabrinutosti zbog njegovih godina i fizičke spremnosti [Evelyn Hockstein/AP Photo]

Teška kampanja za ponovni izbor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena zapala je još dublje u krizu usred novog vala pritiska saveznika zabrinutih za njegove godine i fizičku spremu, a glumac George Clooney i nekoliko vodećih demokrata pridružili su se pozivima da se povuče.

U eseju objavljenom u srijedu u The New York Timesu, Clooney je rekao da je lično svjedočio propadanju 81-godišnjeg demokrate na velikoj akciji prikupljanja donacija za predsjednika, kojoj je prošlog mjeseca bio sudomaćin te da on nije “čak ni Joe Biden iz 2020. godine”.

“Bio je isti čovjek kojem smo svi svjedočili na debati. Je li bio umoran? Da. Prehlada? Može biti. Ali naši nam stranački čelnici moraju prestati govoriti da 51 milion ljudi nije vidio ono što smo mi upravo vidjeli”, napisao je Clooney.

“Svi smo toliko prestravljeni mogućnošću drugog Trumpovog mandata da smo odlučili ignorirati svaki znak upozorenja.”

Clooney je rekao da Biden neće pobijediti republikanskog protukandidata Donalda Trumpa u novembru te da bi demokrate, također, izgubile Zastupnički dom i Senat ako on ostane na listiću.

“Ovo nije samo moje mišljenje, ovo je mišljenje svakog senatora i člana Kongresa i guvernera s kojima sam razgovarao nasamo. Svakog, bez obzira na ono što javno govori”, napisao je.

U autorskom tekstu objavljenom u Washington Postu u srijedu demokratski senator Peter Welch, koji predstavlja Vermont, postao je prvi član Doma, koji je pozvao Bidena da odustane od utrke.

“Ne možemo zanemariti katastrofalnu izvedbu predsjednika Bidena u debati. Ne možemo ignorirati ili odbaciti valjana pitanja postavljena te noći”, napisao je Welch.

“Razumijem zašto se predsjednik Biden želi kandidirati. Jednom nas je spasio od Donalda Trumpa i želi to učiniti opet. Ali mora ponovno procijeniti je li on najbolji kandidat za to. Prema mom mišljenju, nije.”

Također u srijedu, još dvojica demokrata iz Zastupničkog doma, Earl Blumenauer iz Oregona i Pat Ryan iz New Yorka, te zamjenik guvernera New Yorka Antonio Delgado pozvali su Bidena da se povuče.

Deset demokratskih zastupnika do sada je javno pozvalo Bidena da odustane, dok su brojni drugi izrazili zabrinutost zbog njegove sposobnosti da porazi Trumpa.

U međuvremenu, bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi odbila je definitivno podržati Bidenovu kandidaturu u televizijskom intervjuu, rekavši da bi uskoro trebao donijeti odluku o nastavku utrke, iako je predsjednik više puta insistirao da neće odustati.

“Želim da uradi šta god odluči”, rekla je Pelosi za MSNBC. “Svi ga ohrabrujemo da donese tu odluku, jer vremena je sve manje.”

Biden, koji ove sedmice ugošćuje svjetske čelnike na sumitu NATO-a u Washingtonu, ponovno je odbacio pozive da se povuče nakon neuspješne debate s Trumpom, u kojoj se zapetljao u svojim riječima i gubio tok misli.

Političar veteran insistirao je na tome da je on najbolji kandidat za pobjedu Trumpa i odbacio zabrinutost zbog njegove kandidature, jer je u velikoj mjeri potaknuta medijima i elitama Demokratske stranke.

U četvrtak će Biden, koji se mnogo manje pojavljivao u medijima od svojih prethodnika, održati rijetku konferenciju za novinare u svom posljednjem pokušaju da ojača podršku unutar svoje stranke i ublaži sumnje u svoje stanje.

Bidenovi izgledi za ponovni izbor oslabili su posljednjih sedmica usljed zabrinutosti zbog njegove dobi i širokog nezadovoljstva ekonomijom, a nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Trump u vodstvu u cijeloj zemlji i u ključnim državama.

U utorak je nestranački Cookov politički izvještaj prebacilo Arizonu, Georgiju i Nevadu – ključne države koje je osvojio Biden 2020. – iz „neodlučnih” u „blago republikanske”.

U anketi Reutersa/Ipsosa, objavljenoj prošle sedmice, 59 posto registriranih demokratskih glasača reklo je da je Biden prestar za dužnost, dok je svaki treći rekao da bi se trebao povući.

Kad bi Biden odustao, to bi utrku bacilo na neistražen teritorij.

Predizbori za predsjedničke kandidate u SAD-u već su završili, iako kandidat neće biti određen do Nacionalne konvencije Demokratske stranke sljedećeg mjeseca.

Potpredsjednicu Kamalu Harris mnogi smatraju najizglednijom zamjenom ako se Biden povuče, iako ankete pokazuju da ona ima približno iste rezultate kao i predsjednik protiv Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije