Ruski list: Borbe dronova podstiču modernu rusku vojnu misao

Zahvaljujući ratu u Ukrajini, Rusija se našla na čelu moderne vojne misli i vojno-tehničkog napretka, navodi ruski list Vzglyad.

Obje strane sukoba u ukrajinskom ratu koriste na desetke hiljada dronova svakog mjeseca (Al Jazeera)

Ruski list Vzglyad piše da ruska vojska stječe neprocjenjivo iskustvo u borbama u Ukrajini, kako u korištenju najsavremenijih dronova, tako i u pogledu tehnologija za borbu protiv njih. Svakodnevno takmičenje smatra pravom laboratorijom u kojoj se kuje buduća pobjeda Rusije, a zahvaljujući ratu u Ukrajini, Rusija se našla na čelu moderne vojne misli i vojno-tehničkog napretka, navodi ruski list.

Ruski kolumnista Aleksej Anpilogov, direktor Ruske fondacije za podršku naučnom istraživanju i razvoju civilnih inicijativa – Osnovanie,  izjavio je da se s početkom rata u Ukrajini industrija vojnih dronova širom svijeta fokusirala na proizvodnju dva osnovna tipa ovih letjelica.

Prva kategorija se u zapadnoj klasifikaciji zove MALE (Medium Altitude Long Endurance) ”dron koji leti na srednjim visinama sa dugim trajanjem leta”. Najpoznatiji dron MALE klase je turski Bayraktar TB2. Druga kategorija je HAPS (High Altitude Platforms) ”platforme za visoke nadmorske visine” koju predstavlja američki dron RQ-4 Global Hawk.

Objasnio je da obje klase objedinjuje visoka autonomija, značajna visina leta, velika nosivost i, na kraju, visoka cijena. Uglavnom se koriste kao avioni za izviđanje na velikim visinama i letjelice za praćenje požara. Klasa MALE je također korištena i kao ofanzivna platforma koja je nosila projektile zrak-zemlja.

Pogrešno uvjerenje

Prije samo tri godine činilo se da će upravo ovi uređaji u bliskoj budućnosti osvojiti nebo nad bojnim poljem. Vjerovalo se da su dokazali svoju efikasnost u drugom ratu u Nagorno-Karabahu. Zato je Ukrajina – koja se fokusira na zapadnjačke koncepte borbene upotrebe bespilotnih letjelica – masovno kupovala turske dronove Bayraktar 2021. godine, prije početka rata u Ukrajini.

Međutim, ovaj rat je pokazao koliku su veliku grešku napravili kreatori zapadnih koncepata u pogledu upotrebe bespilotnih letjelica. S obzirom na to da su se oslanjali na dronove klase MALE i HAPS, poprište operacija demonstriralo je jasne razlike između modernog industrijskog ratovanja i sukoba niskog intenziteta na koji su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u navikli u proteklih 40 godina.

Autor navodi da su posjedovanje slojevitog sistema protivzračne odbrane na obje strane sukoba i masovna upotreba prenosivih sistema protivzračne odbrane i sistema za elektronsko ratovanje oštro ograničili upotrebu bespilotnih letjelica kategorija MALE i HAPS. Veliki dronovi su izbačeni iz igre gotovo od početka rata u Ukrajini, a očit primjer za to je razočarenje ukrajinskih oružanih snaga u vezi s turskim dronom Bayraktar. Jedini i vrlo rijetki izuzeci tiču se američkih strateških izviđačkih dronova, ali oni nikad nisu ušli u ukrajinski zračni prostor.

Potpuno drugačiji sistemi

Objašnjava da su potpuno drugačiji sistemi, koji su bili u sjeni prije tri godine, počeli igrati odlučujuću ulogu na ratnom polju. Možemo reći da su dronovi na malim visinama za kratak let pobjeđivali velike lovce. Među njima su i dobro poznati dronovi kamikaze, poput lovaca Lancet i takozvanih FPV dronova. To su letjelice koje već više od godinu dana osvajaju nebo tokom ukrajinskog rata, a mogu se lako sklapati, i u fabrici i garaži.

Cijena FPV drona kreće se između pet i deset hiljada dolara, a danas je njegova upotreba uobičajena na bojnom polju. Sposoban je uništiti tenk vrijedan milione dolara.

Autor je istakao da se Sjevernoatlantski savez (NATO) decenijama pripremao za potpuno drugačiji tip vojne akcije od ratova koji se danas vode, a zapadne zemlje su ignorirale revoluciju dronova koja odvijala pred našim očima.

Dok američka vojska danas počinje štedljivo koristiti dronove koji lete na malim visinama za kratke letove, obje strane sukoba u ukrajinskom ratu koriste na desetke hiljada ovih proizvoda svakog mjeseca.

Prema riječima autora, ruski dizajneri i inžinjeri postigli su izuzetan uspjeh u pronalaženju i sklapanju efikasnih borbenih platformi zasnovanih, između ostalog, na civilnim elementima i uzorcima. Učinili su to u rekordnom roku zahvaljujući tome što su osnovne baze za izradu ovih dronova (hardverske i softverske elektronske komponente, elektromotori, baterije i druge komponente) i danas lako dostupne na svjetskom tržištu, uprkos svim sankcijama.

Izvor: Al Jazeera