Danas se navršavaju 32 godine od ratnog zločina na Bikavcu u Višegradu

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa zločincima Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su oko 71 bošnjačkog civila u kuću Mehe Aljića, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

Najmlađa žrtva zločina na Bikavcu imala je samo godinu (Al Jazeera)

Na današnji dan 1992. godine dogodio se ratni zločin na Bikavcu u Višegradu.

Zločin poznat kao Živa lomača dogodio se 27. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 71 bošnjačkog civila u kuću Mehe Aljića, većinom žene, djecu i starije osobe, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

Najmlađa žrtva imala je samo godinu, podsjeća Fena.

Jedina koja je preživjela zločin je Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Živa lomača u Pionirskoj ulici

Nekoliko dana prije zločina na Bikavcu – 14. juna 1992. godine – pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga kuću zapalili.

U kuću su ubacili bombu te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse koji su, navodno, trebali ići na slobodnu teritoriju, u Kladanj.

Presude za zločine

Za zločine u Višegradu suđeno je pred međunarodnim i sudovima u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal je osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na 27 godina te Mitra Vasiljevića na petnaest godina zatvora.

Milan Lukić (EPA)

U martu 2020. godine Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Radomir Šušnjar osuđen na dvadeset godina zatvora.

Zločin na Bikavcu i zločin koji se dogodio 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu su među najstrašnijim ratnih zločinima koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije