Vučević: Srbija spremna na kompromise oko Kosova

Kompromis, to znači da niko u potpunosti ne pobijedi, ni da niko u potpunosti ne izgubi, rekao je srbijanski premijer.

Sve je bolje od eskalacije, rekao je Vučević (AP Photo/Darko Vojinović)

Srbija je “apsolutno spremna raspravljati sa Prištinom” i “učiniti kompromise” oko Kosova, rekao je u utorak srbijanski premijer Miloš Vučević za agenciju AFP, uoči susreta predsjednika Srbije i premijera Kosova u srijedu u Briselu, prvog u gotovo godinu.

“Kompromis, to znači da niko u potpunosti ne pobijedi, ni da niko u potpunosti ne izgubi”, rekao je za AFP, prenijela je Hina.

“Bolje je sjesti, sastati se, razgovarati, pokušati razgovarati. Sve je bolje od eskalacije”, dodao je.

“Velike nacije, velike države, nisu velike zbog svoje teritorije već zbog odgovornosti u traženju mira”, dodao je Vučević, čija zemlja nikad nije priznala nezavisnost Kosova.

Beograd ‘ne pomaže nijednoj zaraćenoj strani’

Vučević je rekao i da Beograd “ne pomaže nijednoj zaraćenoj strani” u ratu u Ukrajini čak i ako se srpsko oružje nađe na ukrajinskom frontu nakon što su ga nabavile zapadne zemlje.

“Ne želim spriječiti kompanije da prodaju našu municiju u Španiju, Češku, SAD… Jer nije zabranjeno i nije nemoralno da mi proizvodimo oružje i municiju, koje se, nažalost, koristi gdje je rat”, dodao je.

List Financial Times objavio je nedavno procjene da je Srbija indirektno preko drugih zemalja od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrijednosti oko 800 milijuna eura.

Izvor: Agencije