Hadžibajrić prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvora

Bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad presudom je izrečena zabrana obavljanja načelničke pozicije četiri godine nakon pravosnažnosti presude.

Hadžibajrić je optužen za krivično djelo povreda prava iz radnog odnosa (FENA/Arhiva)

Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu i osudio bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.

Istovremeno, presudom mu je izrečena zabrana obavljanja načelničke pozicije četiri godine nakon pravosnažnosti presude, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, prenijela je Fena.

Hadžibajrić je optužen za krivično djelo povreda prava iz radnog odnosa.

Tereti se da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Uhapšen 9. maja 2023. godine

Hadžibajrić je lišen slobode 9. maja 2023. u okviru akcije kodnog naziva “Start”. Policija je tada pretresala Općinu Stari Grad prema naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu i u saradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić je tada rekla da je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva protiv Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

U aprilu ove godine postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme „Plaza Group“ zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić se tereti za više krivično pravnih radnji tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a Alma Destanović za krivičnopravne radnje koje je počinila kao sekretarica Uprave Općine Stari Grad Sarajevo.

‘Organiziranje kriminalne grupe’

U okviru istrage Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine, kako bi ih dodijelili firmama „Parking tim“, „EuroPark“ i „Šemrani“ u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem, navedeno je u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Osim toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik putem povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju.

Odlukom suda ishodovana je privremena mjera oduzimanja nekretnine u inozemstvu, apartmana Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi.

 

Izvor: Agencije