Feđi Štukanu zabranjen ulazak u Srbiju, zadržan na aerodromu

Štukanov advokat za Al Jazeeru je potvrdio da je njegovom klijentu zabranjen ulaz u Srbiju, na osnovu rješenja koje se poziva na procjenu Bezbjednosno-informativne agencije da je opasan za sigurnost te zemlje.

Feđa Štukan bio je pozvan da učestvuje na festivalu Krokodil (Dusko Jaramaz/Pixsell)

Bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan zadržan je danas na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Štukanov advokat za Al Jazeeru je potvrdio da je njegovom klijentu zabranjen ulaz u Srbiju, na osnovu rješenja koje se poziva na procjenu Bezbjednosno-informativne agencije da je opasan za sigurnost te zemlje.

Advokat Sead Spahović je agenciji Beta rekao da je Štukan bio pozvan da učestvuje na festivalu Krokodil i da su ga, kada je stigao na aerdromu “zadržali na pasoškoj kontroli”.

‘Bez adekvatnog obrazloženja’

“Uzeli su mu pasoš …i vratiće ga sutra za Sarajevo a mjera zabrane (ulaska) potiče od Bezbjednosno-informativne agencije”, rekao je Spahović.

Kaže da je mjera zabrane bez adekvatnog obrazloženja. “Dali su mu mjeru zabrane i ta mjera zabrane je bez adekvatnog obrazloženja, ne piše šta je on to uradio da ne može da uđe, čime on to ugrožava”, objasnio je Spahović.

Kaže da je to “samo jedna formulacija da je on bezbjednosni rizik”. “Da je išao kod Putina i Lavrova u Rusiju sigurno mu ne bi zabranili da uđe, pošto je išao na demonstracije protiv nasilja (u Beogradu), onda je on u Srbiji nepoželjan”, rekao je.

Advokat je precizirao da je Štukan zadržan na aerodromu do ujutro, te, kako je rekao on nije ugrožen i niko ga ne dira već mu samo ne daju da uđe u Srbiju”.

Online uključenje u festivalski program

Feđa Štukan je za N1 rekao   da su ga “odveli iz reda nakon pasoške kontrole”, te da su “našli  nešto u kompjuteru”.

“Onda je žena otišla sa pasošem… Čekam da mi jave o čemu se radi, nemam pojma šta se dešava”, naveo je Štukan.

Festival Krokodil je objavio da će se Štukan u festivalski program večeras uključiti online s aerodroma.

U junu prošle godine glumac je zadržan na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tada je izjavio da je do toga došlo zato što je javno kritikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i podržao proteste Srbija protiv nasilja.

Izvor: Al Jazeera