Izraelski analitičar očekuje sukob između Netanyahua i vojske, a kriza zbog regrutacije eskalira

Opozicija u Izraelu nastavlja s kritikama vlade premijera Benjamina Netanyahua, dok eskalira kriza zbog zakona o regrutaciji.

Dok se religijske stranke u Izraeulu protive regrutaciji Hareda, sekularne i nacionalističke stranke zahtijevaju da i religiozni narod učestvuje u 'nošenju tereta rata' u Gazi (REUTERS/Ronen Zvulun)

Opozicija u Izraelu nastavlja s kritikama vlade premijera Benjamina Netanyahua, dok eskalira kriza zbog zakona o regrutaciji. Izraelski vojni analitičar sugerirao je da će doći do neizbježnog sukoba između Netanyahua i vojnih komandanata kao posljedica rata u Gazi koji se nastavlja već deveti mjesec.

Lider stranke Izrael naš dom Avigdor Lieberman rekao je da Netanyahuova vlada „nije ni desničarska ni ljevičarska, već katastrofalna i potrebna im je alternativa“. Lieberman smatra da je Iran „postavio cilj da ih uništi, dok je Netanyahuova vlada zaokupljena zakonima za stranku Shas“.

Lider stranke Nova nada Gideon Sa'ar rekao je da Netanyahuova vlada nije u stanju ostvariti ciljeve rata i mora biti zamijenjena. Dodao je da je „zakon o Haredima neviđeni skandal“ te istakao da je Izraelu potrebna velika i jaka vojska, a Vlada radi na donošenju zakona o izbjegavanju služenja vojnog roka.

Kritike su sve žešće, dok se u utorak sastao Komitet Izraelskog parlamenta za vanjske poslove i odbranu kako bi raspravljao o zakonu o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja Hareda, pripremajući ga za iznošenje na drugo i treće čitanje, prije nego što bude usvojen.

Trenutno Haredi, nakon što napune 18 godina (što je starosna dob za stupanje u vojnu službu za sve u Izraelu), mogu izbjeći regrutaciju tako što je odgađaju po godinu dana pod izgovorom studiranja u vjerskim školama sve dok ne napune godine za oslobađanje od služenja vojnog roka (trenutno je to 26 godina).

Nacrt zakona o kojem se trenutno raspravlja smanjio je starosnu dob za oslobađanje Hareda od regrutacije sa 26 na 21 godinu.

Dok se religijske stranke protive regrutaciji Hareda, sekularne i nacionalističke stranke zahtijevaju da i religiozni narod učestvuje u „nošenju tereta rata“, što je izazvalo krizu za Netanyahua, koja prijeti njegovoj vladajućoj koaliciji.

Očekuje se sukob

Amos Harel, vojni analitičar za izraelske novine Haaretz, sugerirao je da će doći do neizbježnog sukoba između vojnog rukovodstva i Netanyahua zbog tereta rata u Gazi.

Vojni analitičar je rekao: „Iscrpljenim izraelskim snagama je potreban period odmora, ali Netanyahu tjera vojsku da nastavi borbu u Gazi.“

„Izraelski vojni čelnici žele prekinuti operaciju u Rafahu (na jugu Pojasa Gaze) kako bi dali period odmora snagama i pripremili se za moguću eskalaciju na sjeveru (na libanskoj granici), ali Netanyahu još insistira, tako da će se ove dvije strane vjerovatno ubrzo sukobiti“, dodao je.

Izraelski analitičar je ukazao na to da će izuzetno napeti odnosi između Netanyahua, vojnog rukovodstva i Agencije za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) uskoro ući u novu fazu, jer se očekuje da će ministar odbrane Yoav Gallant ponovno preuzeti „profesionalnu ulogu u skladu sa situacijom u kojoj se nalazi vojska u fokusiranju na ciljeve rata“.

Dodao je: „Gallant i generali nastoje što prije prekinuti operacije u Rafahu, preći na ograničene napade u Pojasu Gaze i vojsku usredotočiti na pripremu za mogućnost sveopćeg rata s Hezbollahom na sjeveru“.

Nakon više od osam mjeseci Izrael nastavlja rat istrebljenja Gaze, kako ga opisuju međunarodni stručnjaci, koji je rezultirao desecima hiljada ubijenih i ranjenih te uništavanjem oko 70 posto civilne infrastrukture, uključujući kuće, škole i bolnice, uprkos nekoliko međunarodnih rezolucija Vijeća sigurnosti i Međunarodnog suda pravde, koje zahtijevaju da se vojne operacije prekinu.

Istovremeno, eskalira prekogranični sukob između libanskog Hezbollaha i izraelske vojske, što je povećalo strah u Tel Avivu i Washingtonu od izbijanja rata na „više frontova“.

Izvor: Al Jazeera i agencije