Velika Britanija drastično smanjila izvoz oružja u Izrael

Vrijednost dozvola za prodaju vojne opreme Izraelu u Britaniji je pala za više od 95 posto, na 13-godišnji minimum.

Britanski premijer Rishi Sunak se opirao pozivima da se zaustavi transfer oružja Izraelu, ali je rekao da se Vlada pridržava 'vrlo pažljivog režima izdavanja dozvola' (Joe Giddens/Pool via REUTERS)

Britanske dozvole za izvoz oružja u Izrael naglo su opale nakon početka rata u Gazi, pri čemu je vrijednost dozvola za prodaju vojne opreme toj zemlji pala za više od 95 posto, na 13-godišnji minimum.

Brojke, koje dosad nisu objavljene, temelje se na informacijama koje su Vladini zvaničnici dali Reutersu i podacima Jedinice za kontrolu izvoza Ministarstva za poslovanje i trgovinu.

SAD i Njemačka povećale su prodaju oružja Izraelu nakon početka rata s Hamasom.

No, vrijednost licenci koje je odobrila Velika Britanija između 7. oktobra i 31. decembra prošle godine pala je na 859.381 funtu (1,09 miliona dolara), rekli su Vladini zvaničnici za Reuters. To je najniža brojka za to razdoblje još od 2010. godine.

U istom razdoblju 2022. godine Britanska vlada je Izraelu odobrila prodaju oružja u iznosu od 20 miliona funti, uključujući municiju za malokalibarsko oružje i komponente za borbene avione, prema Vadinim podacima.

Za isti period 2017. Vlada je Izraelu odobrila prodaju oružja u iznosu od 185 miliona funti, uključujući komponente za tenkove i projektile zemlja-zrak, pokazuju podaci, što je najveća brojka za to razdoblje u javno dostupnim podacima od 2008. godine.

Za razliku od SAD-a, Britanska vlada ne daje oružje direktno Izraelu, već izdaje licence kompanijama za prodaju oružja, uz mišljenje pravnika o tome jesu li u skladu s međunarodnim pravom.

Mnoge od dozvola odobrenih u razdoblju nakon početka rata u Gazi odnosile su se na proizvode namijenjene “komercijalnoj upotrebi” ili nesmrtonosne predmete poput pancira, vojnih kaciga ili vozila s pogonom na sve točkove s balističkom zaštitom.

Kritike Vladi

Reuters nije mogao utvrditi je li do pada vrijednosti odobrenih licenci za Izrael došlo zbog odluke Britanije da ograniči prodaju određenih artikala ili zbog pada potražnje iz Izraela.

Odjel za poslovanje i trgovinu, koji je odgovoran za odobravanje izvoznih dozvola i Ministarstvo vanjskih poslova odbili su komentirati.

Izraelska ambasada u Londonu nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Članovi Britanskog parlamenta i grupe za ljudska prava kritizirali su Vladu zbog nedostatka javnih informacija o prodaji oružja Izraelu od početka sukoba.

Neke zemlje, poput Italije, Kanade i Nizozemske, uvele su ograničenja na izvoz oružja u Izrael zbog zabrinutosti kako bi se oružje moglo upotrijebiti.

Dok je Njemačka prošle godine odobrila izvoz oružja Izraelu u vrijednosti od 326 miliona eura, deset puta više nego 2022, ta je količina pala na oko deset miliona eura u prvom kvartalu ove godine.

Britanski premijer Rishi Sunak je jedan od najjačih evropskih zagovornika prava Izraela da Hamasu odgovori nadmoćnom silom.

Sunak se opirao pozivima da se zaustavi transfer oružja Izraelu, ali je rekao da se Vlada pridržava “vrlo pažljivog režima izdavanja dozvola”.

Očekuje se da Britanija u narednim mjesecima dostavi informacije o prodaji oružja Izraelu u prvoj polovici ove godine.

Vlada je u prošlosti blokirala prodaju oružja Izraelu, primjerice 2009. kada je oduzela neke dozvole, i 1982. nakon invazije na Liban.

Izvor: Agencije