Izostanak sa sajma oružja Eurosatory u Parizu zadao je bolan udarac Izraelu

Sajam je bio zlatna prilika za demonstriranje novih postignuća Izraela u oblasti naoružanja.

Sajam oružja Eurosatory, koji se održava svake dvije godine u Parizu, jedan je od najvećih sajmova oružja na svijetu (REUTERS/Benoit Tessier)

Sajam oružja Eurosatory otvoren je u ponedjeljak u Parizu usljed pravne rasprave o učešću izraelskih kompanija, jer je za 74 izraelske firme prethodno zabranjeno učešće na ovom međunarodnom sajmu.

Francusko ministarstvo odbrane je u vezi s ovom zabranom saopćilo da “uslovi za prihvatanje izraelskih kompanija na francuski sajam nisu ispunjeni, u kontekstu poziva predsjednika Emmanuela Macrona da se zaustavi izraelska operacija u Rafahu”.

Ministarstvo je ovim kompanijama reklo da ima ovlaštenje zabraniti izlaganje izraelskog oružja.

Odluka Francuske smatra se bolnim udarcem za industriju Izraela jer je ovaj sajam bio zlatna prilika za demonstriranje njegovih novih postignuća u oblasti naoružanja i predstavljanje njegove odbrambene stručnosti kojom se hvali u cijelom svijetu pod sloganom „nepobjedive vojske“.

S druge strane, izraelska sigurnosna služba je ovu francusku zabranu klasificirala kao pokušaj pritiska na Izrael zbog rata u Gazi. Avi Pizner, bivši izraelski ambasador u Parizu, smatra da ovakve odluke podsjećaju na mračna razdoblja u francuskoj historiji:

„Nakon režima prema Jevrejima, sada imamo režim prema Izraelcima u Francuskoj”, rekao je.

Sudija presudio protiv Izraela

Prošle sedmice francuski sudija je presudio u korist četiri nevladine organizacije koje su tražile zabranu učešća Izraela na ovom sajmu.

O trenutnom sukobu na palestinskim teritorijama francuski predsjednik je rekao: „Neophodno je postići prekid vatre koji garantuje zaštitu stanovništva u Pojasu Gaze, oslobađanje svih talaca i potpuni pristup humanitarnoj pomoći”.

Sajam oružja Eurosatory, koji se održava svake dvije godine u Parizu, jedan je od najvećih sajmova oružja na svijetu.

Ove godine planirano je učešće više od 1.700 izlagača (REUTERS/Benoit Tessier)

Ove godine novina je prisustvo Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine, među 43 zemlje učesnice sajma.

Zastupljenost Kine na ovogodišnjem sajmu, nakon pandemije korona virusa, značajna je jer se očekuje učešće najmanje 64 kineska izlagača.

Ove godine planirano je učešće više od 1.700 izlagača. Proizvođači i mlade kompanije iz cijelog svijeta te javni i privatni akteri iz oblasti odbrane i sigurnosti razmjenjivat će iskustava s najboljim stručnjacima, institucijama i nevladinim organizacijama, otkriti najnoviju tehnologiju i inovacije, kao i gledišta i promjene u ovom sektoru.

Izvor: Al Jazeera