Preminuo novinar Bojan Tončić, kolumnista i saradnik AJB

Bojan Tončić bio je autor analiza, članaka i kolumni koje je objavljivao u brojnim srpskim i stranim medijima, a posljednjih godina redovno je objavljivao i tekstove na portalu Al Jazeere Balkans.

Osim članaka u raznim medijima, Tončić je i autor dvije knjige (Medija centar Beograd)

Bojan Tončić, kolumnista i saradnik Al Jazeere Balkans već duži niz godina, preminuo je u Beogradu, u 57. godini.

Tužnu vijest o njegovom odlasku službeno je u petak potvrdilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tončić je tokom karijere pisao o ratnim zločinima, uzrocima, počiniteljima, društvenoj atmosferi za suočavanje i pravnom epilogu procesa protiv njih. Analizirao je i odnos države i društva prema bliskoj, ratnoj prošlosti, ali i pisao o problemima diskriminacije manjina, žena, ugrožavanju ljudskih prava. U svojim tekstovima pratio je medijsku scenu u Srbiji, stanje u medijima i položaj novinara.

“Britkog jezika, oštrouman, jasan i zauvek odan antiratnoj ideji, Bojan Tončić pisao je bez zadrške i neumorno o ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima i svih drugih nalogodavaca i ratnih huškača, uključujući i deo medija”, objavio je NUNS.

Autor je analiza, članaka i kolumni koje je objavljivao u brojnim srpskim i stranim medijima, a posljednjih godina redovno je objavljivao i tekstove na portalu Al Jazeere Balkans.

Dobitnik brojnih nagrada i autor knjiga

Od osnivanja je radio u dnevniku Danas, osnovao je i uređivao mjesečnik Prava čoveka, jedini nezavisni list koji je izlazio u Leskovcu, pisao za e-Novine i XXZ magazin, sarajevske Dane, portale Nomad, Remarker i Lupiga te bio glavni urednik “Dosijea o medijima” Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Bojan Tončić skretao je pažnju javnosti na činjenicu da se društvo nije suočilo sa pogubnim posljedicama hegemonističkih velikodržavnih projekata”, objavio je portal Nomad na vijest o Tončićevoj smrti.

“Sa kreiranjem i podsticanjem pobune Srba u Hrvatskoj i sa agresijom na Bosnu i Hercegovinu, Tončić se svojim napisima suprotstavio činjenici da su ratni zločinci na javnim funkcijama, te odsustvu opštedruštvene empatije prema bolu žrtava zločina. Apostrofirao je činjenicu da se događaji iz bliske, ratne prošlosti krivotvore, da se falsifikuju uzroci i posljedice, negira učešće države Srbije u sukobima, besprizorno laže o učešću njenih paradržavnih ubilačkih formacija i vojno opremljenih i logistički podržanih kriminalaca presvučenih u patriote”.

Dobitnik je Nagrade „Nikola Burzan“ koju dodjeljuje dnevnik Danas i Nagrade „Dušan Bogavac“ za novinarsku etiku i hrabrost koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Autor je zbirke komentara i kolumni Krivo srastanje te Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina.

Vrijeme i mjesto komemoracije te sahrane naknadno će biti objavljeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije