Oštre kritike zbog najavljenog spaljivanja lutke s likom Andreja Nikolaidisa u Herceg Novom

Na završnoj noći 55. Praznika mimoze, planirano je da na karnevalu bude spaljena lutka koja predstavlja pisca Andreja Nikolaidisa.

Nikolaidis je prije sedmicu dana nagrađen u Engleskoj, gdje je njegov roman "Anomalija" osvojio nagradu engleskog PEN centra (Arhiv/Al Jazeera)

Opozicioni zastupnici, brojne javne ličnosti iz Crne Gore i regiona osudili su danas najavljeno “spaljivanje” lutke sa likom uglednog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, oštrog kritičara režima, na karnevalu u Herceg Novom, prenosi Beta.

Spaljivanje na karnevalu je dugogodišnja je tradicija tokom Dana mimoze u Herceg Novom, u okviru koje lokalno stanovništvo pokušava da se na ironičan i šaljiv način suoči sa stvarnošću.

Na završnoj noći 55. Praznika mimoze, planirano je da na karnevalu bude spaljena lutka koja predstavlja pisca Nikolaidisa.

Nikolaidis je prije sedmicu dana nagrađen u Engleskoj, gdje je njegov roman “Anomalija” osvojio nagradu engleskog PEN centra. On je i dobitnik najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

U svojim kolumnama na portalu CDM oštro kritikuje fašizam i aktuelnu vlast, ali i anomalije bivše vlasti.

Okosnicu vlasti u Herceg Novom čine Demokrate Alekse Bečića. Iz te stranke je i predsjednik opštine, a dane mimoze organizuje Opština Herceg Novi.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Saša Bogdanović je ocijenio da je Nikolaidis na meti jer je kritičar i ne pristaje da šuti.

“Zato što ne podilazi. Zato što je svoj”, napisao je Bogdanović u objavi na mreži X.

“I baš zato vlast i šuti na ovo danas. Šutjeli su i prije nekoliko dana, kad mu je trebalo čestitati na novoj značajnoj književnoj nagradi”, dodao je Bogdanović.

‘Rukopisi ne gore’

Bivša ministrica evropskih poslova Jovana Marović napisala je da “rukopisi ne gore”.

Predsjednik Socijaldemokrata (SDCG) Damir Šehović povodom najave da će na karnevalu u Herceg Novom biti spaljena lutka sa likom crnogorskog književnika napisao je da Andrej Nikolaidis predstavlja sve ono što oni nisu, niti će ikad ostvariti – oštroumnost, dubinu i slobodu misli.

Oglasili su se brojni novinari i nevladine organizacije.

“Kada smo se za vrijeme prethodnog režima borili za slobodu govora, ni slutili nismo da će doći vrijeme da jednog pisca ‘spaljuju’ jer se ne slažu sa njegovim riječima. Strašno”, navodi se u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Novinar i direktor RTV NK Nikola Marković je kazao da su uvijek pravi pisci izazivali kontroverze i zbog toga u srednjem vijeku završavali na lomačama.

“Crna Gora ne smije zbog sebe da prešuti ovu inkviziciju kako se ne bi vratila u ta mračna vremena”, dodao je Marković.

Poznati hrvatski filozof, pisac i politički aktivista Srećko Horvat ocijenio je da je kada se najveći crnogorski pisac današnjice spaljuje na lomači, “znate da ni Crna Gora, a bome ni ostatak Balkana, ne stoji puno bolje”.

Izvor: Agencije