Vlada SAD-a neće pomoći banci Silicijske doline

Banka je zatvorena u petak, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu svjetske finanijske krize kolabirao Washington Mutual.

Sredstva Banke Silicijske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje (Reuters)

Američka ministrica finansija Jane Yellen izjavila je kako savezna vlada neće pomoći Banci Silicijske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Banka Silicijske doline je u petak zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu svjetske finanijske krize kolabirao Washington Mutual, prenosi Beta.

Sredstva Banke Silicijske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije s preduzetničkim kapitalom, počeli povlačiti svoj novac, što je stvorilo opću navalu.

Federalna korporacija za osiguranje osigurava depozite do 250.000 dolara, ali su mnogi korisnici banke imali su više od tog iznosa na svom računu.

Postoji bojazan da neki radnici neće dobiti plate.

Neće se desiti ‘domino efekt’

Yellen je naglasila da je situacija mnogo drugačija od finansijske krize od prije 15 godina, zbog koje je država morala spašavati banke kako bi zaštitila industriju.

“Nećemo to ponoviti. Ali, zabrinuti smo za štediše i pokušavamo zadovoljiti njihove potrebe”, rekla je.

Yellen je pokušala uvjeriti Amerikance da se neće “desiti domino” efekt nakon kolapsa banke Silicijske doline.

“Američki bankarski sistem je siguran i dobro kapitaliziran. On je izdržljiv”, kazala je.

Yellen je opisala rastuće kamatne stope, koje su Federalne rezerve povećale kako bi se borile protiv inflacije, kao ključni problem za banku Silicijske doline.

Rekla je kako očekuje da će regulatori razmotriti “široki spektar dostupnih opcija”, a da je jedna od njih prodaja banke drugoj instituciji, međutim, nijedan kupac još nije istupio.

Predsjednik SAD-a Joe Biden govorio je u subotu o “naporima za rješavanje situacije”, iako Bijela kuća nije dala informacije o narednim koracima.

Izvor: Agencije