Trgovinski deficit Britanije s EU na rekordnom nivou

Trgovinski deficit Velike Britanije s Evropskom unijom porastao je na rekordnu visinu u posljednjem tromjesečju 2022. godine, nakon što je uvoz iz tog bloka skočio.

Iz Centralne banke Engleske lažu da je Brexit doprinio krizi s troškovima u Velikoj Britaniji (Reuters)

Trgovinski deficit Velike Britanije s Evropskom unijom porastao je na rekordnu visinu u posljednjem tromjesečju 2022. godine, nakon što je uvoz iz tog bloka skočio.

Manjak u bilansu robne razmjene porastao je na 32,9 milijardi funti (37,25 milijardi eura) u istom periodu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Ne računajući plemenite metale, uvoz iz EU-a je dostigao rekordnu vrijednost od 82 milijarde funti (92,81 milijardi eura), dok je u taj blok  Velika Britanija izvezla robu u vrijednosti od 49,2 milijarde funti (55,69 milijardi eura), prema podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku.

Brexit doprinio krizi s troškovima

Ekonomistkinja u konsultantskoj kući Pantheon Macroeconomics Gabriella Dickens izjavila je da je “Brexit i dalje važan dio slike”, pošto nastavlja kočiti izvoz.

“U realnom smislu, izvoz robe iz Velike Britanije, ne računajući nestabilne transakcije, bio je 9,4 posto ispod nivoa iz 2018. godine, prije nego što su Brexit i pandemija COVID-19 utjecali na podatke”, rekla je Dickens.

Samo u decembru 2022. godine uvoz iz EU-a porastao za 3,8 posto, odnosno 28,5 milijardi, što je još jedan maksimum, a na taj postotak najviše je utjecala nabavka mašina i transportne opreme, i to najviše brodova iz Njemačke, kao i goriva.

I pored carinskih kontrola koje su u januaru 2022. godine uvedene između Velike Britanije i EU-a, uvoz iz Unije bio je za 1,3 milijarde funti (1,47 milijardi eura) veći od uvoza iz ostatka svijeta.

Kreatorka politike Centralne banke Engleske Catherine Mann kazala je da je Brexit doprinio krizi s troškovima u Velikoj Britaniji i da je zemlju “ujedinio” u borbi s inflacijom.

Uvoz usluga porastao je 0,4 posto

“Nijedna druga zemlja nije odlučila jednostrano nametnuti trgovinske barijere svojim najbližim trgovinskim partnerima”, rekla je Mann.

Bilans ukupne trgovine robom i uslugama s cijelim svijetom također je u decembru pao na rekordno nizak nivo od minus 11,4 milijarde funti (12,9 milijardi eura), dijelom zbog viših cijena plina.

Nasuprot tome, izvoz iz svih naprednih ekonomija bio je 3,8 posto iznad prosjeka iz 2018. godine u novembru.

Prema procjenama Ureda za statistiku, uvoz usluga porastao je za 0,1 milijardu funti, odnosno 0,4 posto, dok je izvoz smanjen za 0,2 milijarde funti, odnosno 0,4 posto, što predstavlja problem za britanski uslužni sektor.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada