U Tihom okeanu se pojavio otok nakon erupcije vulkana

Novostvoreni otok je za samo nekoliko dana narastao na 24 hiljade kvadratnih metara.

Samo jedanaest sati nakon što je vulkan počeo eruptirati, novi otok izronio je iznad površine vode, javila je NASA (EPA/Arhiva)

Maleni otok izronio je u jugozapadnom dijelu Tihog okeana gdje ima mnogo podvodnih vulkana. Jedan od tih vulkana probudio se 10. septembra, izbacujući lavu, paru i pepeo, prema saopćenju NASA-inog zemaljskog opservatorija, javlja Hina.

Samo jedanaest sati nakon što je vulkan počeo eruptirati, novi otok izronio je iznad površine vode, kaže NASA, koja je satelitima snimila novonastali otok.

Novorođeni otok brzo je rastao i nekoliko dana kasnije, 14. septembra, naučnici geološke službe Tonge procijenili su da otok ima 4.000 kvadrata.

Ali do 20. septembra otok je narastao na 24.000 kvadratnih metara ili oko šest hektara.

Privremeni otoci

Novi otok nalazi se na podmorskoj planini Home Reef u centralnom dijelu otočja Tonga, jugozapadno od otoka Late.

“Možda se ne želite previše vezati za maleni otok. Otoci koje su stvorili podvodni vulkani često su kratkog vijeka”, kaže NASA.

Ali ponekad ti nestalni otoci mogu postojati godinama ili čak decenijama.

Vulkan Home Reef nastavlja izbacivati lavu, prema Facebook objavi geološke službe Tonge.

Aktivnost vulkana predstavlja mali rizik za zračni saobraćaj i stanovnike Vava'ua i Ha'apaija, dvije otočne skupine u centralnoj Tongi.

“Nije zabilježen nikakav vidljivi pepeo u posljednja 24 sata”, objavila je agencija krajem sedmice. “Svim pomorcima se savjetuje da plove na udaljenosti od najmanje četiri km od Home Reefa do daljnjeg”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada