Rama povodom albanskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a: Svijet je u previranju

U Evropi, ožiljci ratova nakon raspada Jugoslavije, još uvijek su otvoreni, pogotovo na Kosovu, rekao je premijer Albanije.

Rama: Potrebno je hitno djelovati, sada, za spas bezbrojnih žrtava besmislenih sukoba (EPA)

Demokratija i ljudska prava u različitim dijelovima svijeta podvrgnuti su ozbiljnom testiranju, izjavio je premijer Albanije Edi Rama povodom jednomjesečnog predsjedavanja te zemlje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) koje počinje u srijedu.

U videoporuci koju je objavila Vlada Albanije, Rama je naglasio da nema veće vrijednosti koje UN treba promicati od pravde i vladavine prava, prenijela je Anadolija. Prema njegovim riječima, Albanija to promoviše na nacionalnom nivou i štiti na međunarodnom planu.

On je naveo da je svijet u previranju i da “i dalje svjedočimo neopisivim zvjerstvima u više od pedeset sukoba širom svijeta”.

“Prošlo je mnogo vremena otkako smo vidjeli masovna kršenja ljudskih prava, od Darfura do Mijanmara, od Afganistana do Sirije, a međunarodna zajednica se bori da počinioce teških zločina privede pravdi. U Evropi, ožiljci ratova nakon raspada Jugoslavije, još uvijek su otvoreni, pogotovo na Kosovu. Činimo sve što možemo da idemo naprijed bez zaboravljanja prošlosti, obavezujući se da ćemo izgraditi zajedničku budućnost u miru”, rekao je Rama.

Pitanje evropske sigurnosti

Rama je dodao da je ruski rat u Ukrajini doveo u pitanje evropsku sigurnost i uzdrmao svjetski poredak zasnovan na pravilima.

“Potrebno je hitno djelovati, sada, za spas bezbrojnih žrtava besmislenih sukoba, ali i za sve nas, za ono u šta vjerujemo, za ono što nas okuplja, kako bismo poštovali zakon, zaštitili multilateralno djelovanje”, poručio je.

Dodao je da pravda i mir idu ruku pod ruku i da Albanija ostaje u potpunosti posvećena tim principima.

“Imamo privilegiju da damo glas našim uvjerenjima i vodićemo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sa svom voljom i strašću zarad onog u šta snažno vjerujemo”, rekao je Rama.

Albanija će od 1. juna do kraja mjeseca predsjedavati Vijećem sigurnosti UN-a, nepunih godinu dana nakon što je izabrana za nestalnu članicu najvišeg tijela UN-a.

Ta zemlja je postala članica UN-a 14. decembra 1955. godine, a nakon 66 godina članstva, 11. juna prošle godine je prvi put izglasana za jednu od 15 nestalnih članica Vijeća sigurnosti.

Mandat joj je počeo 1. januara ove godine, a ističe 31. decembra 2023.

Izvor: Agencije