Rama posetio Thacija u Hagu: Oslobodilački rat Kosova ne može se ponovo pisati

Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi terete se za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine.

Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci kazao je da nije razumio nove optužbe, ali se izjasnio da nije kriv (Reuters)

Premijer Albanije Edi Rama danas je u Hagu posjetio pritvorenog bivšeg predsjednika Hashima Thacija, nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženog za ratne zločine.

Rama je poslije razgovora rekao da Thaci vjeruje da je proces protiv njega način da se pred sudom pokaže “čistoća oslobodilačkog rata” koji je OVK vodila 1998-1999. godine.

“Nema se šta mnogo reći, naravno da smo svi uvjereni da se oslobodilački rat Kosova ne može ponovo pisati i da se ne može ulaziti u druge okvire, da je već uvršten u zlatni okvir junaštva, žrtvovanja, date krvi i svih napora za slobodno, demokratsko i suvereno Kosovo”, kazao je Rama.

U video poruci “Hag, posjeta predsjedniku Thaciju”, koju je objavio na Facebooku, Rama je naveo i da je bivši lider OVK “u top formi”, prenosi Beta.

Bivši lideri OVK Hashim Thaci i Kadri Veseli izjasnili su se danas da nisu krivi po novim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Thaci i Veseli su se danas pojavili pred sudijom za prethodni postupak u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu, nakon što je Specijalizovano tužilaštvo 29. aprila podiglo izmijenjenu optužnicu u predmetu “Thaci i drugi”, za navodne ratne zločine počinjene u Gnjilanu i Suvoj Reci.

Bivši kosovski predsjednik kazao je da nije razumio nove optužbe, ali se izjasnio da nije kriv.

„Gospodine sudijo, još jednom naglašavam, vaši dodatni amandmani su uređeni, pokušao sam da ih pročitam, nisam uspio. Dakle, nisam ih shvatio, ali se izjašnjavam da nisam kriv“, rekao je Thaci.

Upoznavanje sa novim optužnicama

Na prijedlog Thacijeve odbrane optužnica u sudnici nije pročitana. Advokat Gregory Kehoe je rekao da su optužnice veoma uređene, zatamjena su imena, mjesta i vrijeme, pa zbog toga Thaci nije razumio šta tužilaštvo iznosi.

Nakon Thacija, o krivici se izjasnio i bivši predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli koji je rekao da želi da suđenje počne što prije.

Izjašnjavanje Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija po novoj optužnici predviđeno je kasnije u utorak.

Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi terete se po šest tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke optužnice za ratne zločine.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu podnijelo je 29. aprila, Specijalizovanim vijećima Kosova novu, izmenjenu optužnicu protiv Thacija i njegovih saboraca Veselija, Selimija i Krasniqija.

Specijalizovani tužilac Jack Smith u novu optužnicu uvrstio je nekoliko navodnih zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri Oslobodilačke vojske Kosova.

Optužnica protiv Thacija, Veselija, Krasniqija i Selimija potvrđena je 26. oktobra 2020. i objavljena 5. novembra 2020. godine, podsjeća Anadolija.

Dovedeni u Hag 2020. godine

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu 4. i 5. novembra 2020. godine.

Sva četvorica su se prilikom prvog stupanja pred sudiju za prethodni postupak izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima, ta djela su izvršili pripadnici OVK-a protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. U optužnici se navodi da Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada