Njemačka vratila Nigeriji 20 bronzanih artefakata

Njemačka je s Nigerijom potpisala deklaraciju o primopredaji svih 1.130 beninskih bronzanih artefakata koji su se do sada nalazili u njemačkim muzejima.

Britanski vojnici su otuđili na hiljade bronzanih odlivaka skupltura tokom racije na tada osvojenu Kraljevinu Benin (Reuters)

Njemačka je predala 20 beninskih bronzanih artefakata iz svojih muzeja Nigeriji i tako postala posljednja u nizu evropskih zemalja koja je vratila umjetničke artefakte u zemlje Afrike odakle su potekli.

Ranije ove godine Njemačka je s Nigerijom potpisala deklaraciju o primopredaji svih 1.130 beninskih bronzanih artefakata, odnosno reljefnih skulptura, a koji su se do sada nalazili u njemačkim muzejima.

Primopredaji su prisustvovali nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama i ministar informiranja Lai Mohammed, kao i njemačka ministrica kulture i medija Claudia Roth i predstavnici njemačkih muzeja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Od Novog Zelanda do SAD-a

Prije više od 200 godina britanski vojnici su otuđili na hiljade bronzanih odlivaka skupltura tokom racije na tada osvojenu Kraljevinu Benin.

Skulpture su, nakon toga, završile u raznim institucijama od Novog Zelanda i Njemačke do SAD-a, a najveća kolekcija artefakata se nalazi u Londonu.

Nigerijski ministar informiranja pozvao je Britanski muzej da Nigeriji vrati više od 900 bronzanih beninskih artefakata iz svoje kolekcije.

Izvor: Agencije