Tajvanski div planira u SAD-u proizvoditi čipove bazirane na novoj tehnologiji

Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji traže manje prostora i energije, a brži su i efikasniji.

Glavni dobavljač Applea Taiwan Semiconductor Manufacturing gradi u Arizoni fabriku vrijednu 12 milijardi dolara (EPA)

Tajvanski proizvođač čipova TSMC planira u novoj tvornici u SAD-u proizvoditi čipove bazirane na 3-nanometarskoj (N3) tehnologiji, izjavio je u ponedjeljak osnivač kompanije Morris Chang.

Glavni dobavljač Applea Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) gradi u američkoj saveznoj državi Arizona fabriku vrijednu 12 milijardi dolara.

Čipovi bazirani na novoj, N3 tehnologiji traže manje prostora i energije, a brži su i efikasniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Chang je u razgovoru s novinarima u Taipeiju nakon povratka sa samita APEC-a na Tajlandu rekao da će N3 postrojenje biti smješteno na istoj lokaciji u Arizoni kao i 5-nanometarsko (N5) postrojenje.

“TSMC trenutno ima plan na području N3 tehnologije, ali on još nije završen”, rekao je Chang, koji se povukao iz kompanije, ali je i dalje utjecajan.

“[Plan] je blizu kraja – [pogon] će biti na istoj lokaciji u Arizoni, ali bit će druga faza [projekta]. Petnanometarska tehnologija bit će prva, a N3 druga faza”, dodao je.

U TSMC-u nisu željeli komentirati tu informaciju.

Kompanija će svečanost otvaranja proizvodnje u Arizoni održati 6. decembra.

Dominacija u globalnoj proizvodnji čipova

Chang je kazao da će, uz kupce i dobavljače TSMC-a, na svečanosti biti prisutna i američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Pozvan je i predsjednik SAD-a Joe Biden, ali ne zna se hoće li doći, dodao je tajvanski biznismen.

Tajvan dominira u globalnoj proizvodnji čipova koji se koriste u širokoj lepezi proizvoda, od mobitela i automobila do borbenih aviona.

SAD i Evropa pokušavaju privući proizvodnju milijardama dolara ili eura poticaja.

Tek se sada shvatilo koliko su čipovi važni, zaključio je Chang.

“Mnogo je ljubomornih ljudi, ljubomornih na izvrsnu tajvansku proizvodnju čipova… Mnogo ljudi – također iz raznih razloga, bilo nacionalne sigurnosti ili bilo zarade – želi proizvoditi više čipova u vlastitim zemljama”, dodao je.

Na sastancima u APEC-u “mnogo me [predstavnika] zemalja pitalo možemo li doći i proizvoditi čipove”, ustvrdio je osnivač tajvanskog diva, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Izvor: Agencije