U Ukrajinu stigla vojna pomoć SAD-a vrijedna 200 miliona dolara

Isporuka je uslijedila nakon posjete američkog državnog sekretara Kijevu ove sedmice u jeku zabrinutosti zbog desetina hiljada ruskih vojnika raspoređenih na granici sa Ukrajinom.

SAD strahuje od ruske ofanzive na Ukrajinu (Reuters)

Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopćila je ambasada SAD-a u Ukrajini.

Isporuka je uslijedila nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kijevu ove sedmice u jeku zabrinutosti zbog desetina hiljada ruskih vojnika raspoređenih na granici sa Ukrajinom, iako Rusija negira da planira novu vojnu ofanzivu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

SAD će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije”, navedeno je na Facebook stranici ambasade.

Jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine

Ministar odbrane Ukrajine zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći.

Press služba američke ambasade u Kijevu je saopćila da su prošle godine SAD osigurale više od 650 miliona dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, kao i da je od 2014. godine na te namjene potrošeno 2,7 milijardi dolara.

U saopćenju se ističe da ovaj potez “demonstrira posvećenost SAD-a da pomognu Ukrajini da “ojača svoje odbrambene kapacitete pred rastućom ruskom agresijom”.

Izvor: Agencije