EU: Bez promjena granica na Zapadnom Balkanu

Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe Evropske unije.

Evropska komisija nema zvanične informacije o prispjeću i sadržaju 'non papera' (EPA)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano izjavio je u utorak da je stav Brisela po pitanju eventualnih promjena granica na Zapadnom Balkanu nepromijenjen i jasan.

“Ništa se ne bi trebalo mijenjati kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu. Treba se raditi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika eurointeracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe EU-a”, rekao je on na redovnoj konferenciji za medije u Briselu.

Poručio je da Evropska komisija nema zvanične informacije o prispjeću, niti sadržaju non papera koji je, prema nekim medijskim navodima, premijer Slovenije Janez Janša poslao predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, prenosi Tanjug.

‘Nezvanični dokument’

“Nezvanični dokumet”, koji je Janša, prema pisanju medija u Bosni i Hercegovini, uputio predsjedniku Evropskog svijeća, među prioritetima predstojećeg slovenskog predsjedavanja EU-om ima i “završetak raspada Jugoslavije”.

Janšina ideja, prema pisanju medija, podrazumijeva promjenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje “velike Srbije” i “velike Albanije”, kao i “komadanje Bosne i Hercegovine”.

Sam Janaša nije potvrdio postojanje ovakvog dokumeta, a iz kabineta Charlesa Michela nisu mogli potvrditi da mu je stigao takav dokument.

Izvor: Agencije