Shinzo Abe nakon sastanka: Trump je povjerljiv lider

Japanski državni vrh bio je zabrinut zbog budućnosti savezništva koje je ključno za sigurnost i diplomatiju Tokija (Reuters)

Japanski premijer Shinzo Abe opisao je Donalda Trumpa kao “povjerljivog lidera” nakon sastanka sa novoizabranim predsjednikom SAD-a, koji je tokom kampanje izazvao zabrinutost među dugogodišnjim američkim saveznicima.

“Razgovor mi je ulio povjerenje da možemo – izgraditi povjerenje”, kazao je Abe nakon na brzinu pripremljenog 90-minutnog sastanka u “Trumpovom tornju” na Manhattanu. Nije želio govoriti o detaljima, budući da je razgovor bio neslužben.

Japanski državni vrh bio je zabrinut zbog budućnosti savezništva koje je ključno za sigurnost i diplomatiju Tokija, navodi agencija Reuters.

Ovo je prvi Trumpov susret sa nekim svjetskim liderom od pobjede na izborima 8. novembra.

Trump je tokom predizborne kampanje iznenadio kada je najavio kako će povući vojsku iz Japana i Južne Koreje.

Japan bi trebao, smatra Trump, nabaviti nuklearno oružje kako bi se zaštitio od Sjeverne Koreje, iako je u suštini pacifistička zemlja, podsjećaju američki mediji.

Susret s Kissingerom

Susret s japanskim premijerom uslijedio je nekoliko sati nakon Trumpovog razgovora s bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kissingerom.

Trump i Kissinger razgovarali su o Kini, Rusiji i Evropskoj uniji, saopćeno je iz Trampovog tima zaduženog za prijenos vlasti.

Kissinger je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost i državni sekretar SAD-a za vreme mandata bivših republikanskih predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda. 

Kissinger nije bio zagovornik ulaska Doanlda Trumpa u Bijelu kuću te je u intervjuu za specijalizirani časopis The Atlantic prije izbora rekao da podržava demokratkinju Hillary Clinton, koja je  po njegovu mišljenju pristalica “tradicionalnog modela Amerike otvorene svijetu i međunarodnim odnosima”.

Izvor: Agencije