Trump ostao bez savjetnika za nacionalnu sigurnost

Rogers je bio na čelu obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD-a (AP)

Tranzicija novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću uzdrmana je iznenadnim odlaskom njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost te stalnim pitanjima o mogućim ulogama njegove djece i zeta u timu savjetnika.

Bivši republikanski kongresmen Mike Rogers napustio je Trumpov tranzicijski tim bez objašnjenja, no u nekim američkim medijima se navodi kako je riječ o „staljinističkoj čistki“.

Kasno u utorak, Trump je pokušao prikazati manje haotičnu sliku, objavivši na Twitteru kako je proces tranzicije „veoma organiziran“, te kako samo on zna ko su „finalisti“. Veoma slično je govorio kada je vodio TV emisiju The Apprentice.

„U toku je vrlo organiziran proces dok odlučujem o Kabinetu i drugim pozicijama. Samo ja znam ko su finalisti!“, objavio je.

Sedmicu nakon izbora, Trump i njegov kandidat za potpredsjednika Mike Pence našli su se u njujorškom Trump tornju kako bi dogovorili ključna imenovanja.

Rogers je bio na čelu obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, a inače je bivši vojni oficir i specijalni agent FBI-ja.

Zet u centru pažnje

Američki mediji veliku pažnju su posvetili i Trumpovom zetu i njegovom bliskom savjetniku, Jaredu Kushneru.

Navode kako je on u središtu borbe u tranzicijskom timu, te kako pokušava iz tima izbaciti ljude bliske guverneru New Jerseyja Chrisu Christieju koji je prije Pencea bio u tranzicijskom timu.

Christie je, navode mediji, bio umiješan u skandal i tako je ostao bez mjesta.

Problem je i u tome što je on 2004. godine bio tužitelj u slučaju protiv Kushnerovog oca kojem se sudilo za izbjegavanje plaćanja poreza.

Izvor: Agencije