MMF: Portugal na dobrom putu

U MMF-u su upozorili da će EU možda morati ispuniti obećanje o dodatnoj podršci Lisabonu, ukoliko to bude bilo potrebno (Reuters)
U MMF-u su upozorili da će EU možda morati ispuniti obećanje o dodatnoj podršci Lisabonu, ukoliko to bude bilo potrebno (Reuters)

Portugal je na dobrom putu da ispuni ciljeve dogovorene u okviru paketa finansijske pomoći, koji joj odobravaju Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF), ali su pred njim “značajni izazovi”, saopćeno je iz MMF-a.

Optimizam u Grčkoj

Premijer Grčke Lukas Papadimos je izjavio da bi za dvije godine privreda njegove zemlje mogla početi bilježiti rast od 2,5 do tri posto.

On je rekao da trenutne prognoze ukazuju kako će se grčki bruto društveni proizvod (BDP) u drugoj polovini 2013. godine početi oporavljati od pet uzastopnih godina recesije, prenosi AP.

Premijer je dodao da će ta prognoza biti ostvarena, ukoliko se grčke vlasti budu držale reformi i preduzmu dodatne mjere za podsticaj ekonomske aktivnosti.

Grčka je izbjegla bankrot zahvaljujući finansijskoj pomoći u vidu kredita od partnera iz EU i od MMF-a od maja 2010. godine nadalje, a zauzvrat je morala primijeniti oštre mjere štednje, smanjiti penzije i plate, te više puta podići poreze.

U MMF-u su upozorili da će EU možda morati ispuniti obećanje o dodatnoj podršci Lisabonu, ukoliko to bude bilo potrebno.

Portugal je u proljeće 2011. godine dobio pomoć od EU i MMF-a vrijednu 78 milijardi eura.

Portugal pred sobom ima težak zadatak da dovoljno ojača kako bi se sljedeće godine mogao vratiti na tržište obveznica, naveo je MMF, prenosi AFP.

Provođenje programa teče prilično dobro, ali ostaju značajni izazovi, ocijenio je MMF i dodao da bi pogoršanje dužničke krize u drugim zemljama eurozone moglo negativno utjecati na Portugal.

U MMF-u su naveli da zvanični Lisabon provodi program prema planu, a fiskalni i trgovinski deficiti se smanjuju.

Moguć novi poziv

Međutim, recesija će se vjerovatno pogoršati na kraći rok, a nezaposlenost, koja je već viša nego što je predviđeno programom, vjerovatno će nastaviti rasti u narednim mjesecima, upozoreno je iz MMF-a.


Bez reformi nema privrednog rasta [AP]

Trenutne prognoze predviđaju da će portugalska privreda ove godine potonuti za 3,25 posto.

Vlada u Lisabonu će, navodi MMF, morati predano raditi na smanjenju rashoda i povećanju prihoda putem podizanja poreza, dok u isto vrijeme provodi reforme sa ciljem podsticanja privrednog rasta kako bi se uspjela vratiti na tržišta dužničkih hartija.

Fond je upozorio da bi, ukoliko problemi u drugim zemaljama naštete portugalskoj privredi, lideri eurozone mogli dobiti poziv da ispune obećanje da će Portugalu pružiti adekvatnu finansijsku pomoć, “pod uslovom da se Lisabon pridržava dogovorenog programa”.

Portugalski zvaničnici ponovili su da će uraditi sve što je u njihovoj moći da ispune uslove u okviru prvog paketa koji im je dodijeljen da bi izbjegli potrebu nove pomoći.

Portugal je u proljeće 2011. godine dobio pomoć od EU i MMF-a vrijednu 78 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveći sindikat okuplja radnike koji se protive mjerama štednje, dok je drugi sindikat pristao na reforme tržišta rada.

20 Mar 2012
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO