Bill Gates razvija sigurniji nuklearni reaktor

Nakon odlaska iz Microsofta Bill Gates se posvetio filantropskom radu. (EPA)

Suosnivač kompjuterske korporacije Microsoft Bill Gates potvrdio je da sa Kinom pregovara o saradnji na razvoju novog tipa nuklearnog reaktora koji će biti bezbjedniji i proizvoditi znatno manje količne otpada, javio je Tanjug.

Za vrijeme razgovora sa kineskim Ministarstvom nauke i tehnologije, milijarder je rekao: „Ideja je da bude veoma jeftin, veoma siguran i stvara veoma malo otpada“, prenosi AP.

Gates je jedan od glavnih investitora kompanije TerraPower koja se bavi dizajniranjem i konstruiranjem nuklearnih reaktora, a sada radi na razvoju četvrte generacije nuklearnih reaktora koji bi koristili osiromašeni uranijum.

Rekao je da Terra Power vodi „veoma dobre diskusije“ sa kineskom Nacionalnom nuklearnom korporacijom.

Kineski mediji su objavili izjavu generalnog direktora kineske Nacionalne nuklearne korporacije Sun Kina da Gates sa tom kompanijom sarađuje na razvoju novog tipa reaktora.

„Terra Power ima dobru saradnju sa kineskom Nacionalnom nuklearnom korporacijom kao i raznim predstavnicima kineske vlade”, rekao je Gates.

Nevjerovatna sigurnost

Prema njegovim riječima radovi na novoj vrsti reaktora su tek u početnoj fazi te će, u narednih pet godina, za istraživački rad i razvoj možda biti potrebno i do milijardu dolara.

Terra Power je saopćila da će novi tip reaktora biti sposoban da desetljećima funkcionira na osiromašenom uranijumu, kao i da će količne nuklearnog otpada koje će on proizvoditi biti znatno manje od reaktora koji su trenutno u upotrebi.

“Svi novi modeli bit će nevjerovatno sigurni. Održavanje sigurnosti neće zahtijevati nikakav ljudski rad”, rekao je Gates. Prema njegovim riječima, ti reaktori će se moći bolje nositi sa zemljotresima i vremenskim nepogodama.

Nakon odlaska iz Microsofta, Gates se posvetio filantropskom radu i borbi za poboljšanje javnog zdravlja, obrazovanja i čistiju proizvodnju energije.

Izvor: Agencije


Povezane

I pored straha od moguće nesreće i sve češćih protesta, Nicolas Sarkozy tvrdi da je odustajanje od nuklearne energije “ludilo”.

Published On 26 Nov 2011

Mnoge evropske zemlje su svoje nuklearne programe stavile na čekanje. Njemačka, Italija i Švicarska odlučile su zatvoriti svoja postrojenja. No, nisu se svi poveli njihovim primjerom.

Published On 23 Nov 2011

Aktivisti francuske antinuklearne mreže izašli su na masovne demonstracije u pokušaju da spriječe polazak voza s nuklearnim otpadom.

Published On 23 Nov 2011
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO