Fudbal kao brend: Plasman na Euro najbolji marketing za svaku državu

Samim plasmanom na Euro – bez obzira na učinak koji ostvare na terenu – igrači i treneri sa svojim navijačima na stadionu postaju brendovi, svojevrsna prezentacija kulture koju predstavljaju i donose.

Uz slavu i prestiž u sportskom svijetu, plasman na Euro nosi i konkretne finansijske benefite (Getty Images - Ilustracija)

Kroz kombinaciju sportskog nadmetanja, turizma i marketinških strategija, nastup i predstava na Evropskom prvenstvu svakom od učesnika otvara širok spektar mogućnosti za ekonomski prosperitet i društveni napredak.

Od globalne promocije na prvom mjestu, podizanja nacionalnog identiteta pa do poticanja privrednog razvoja, učešće na Euru bez sumnje sa sobom nosi brojne benefite i stvara potencijal za ostvarivanje značajnih finansijskih i drugih društvenih dobitaka.

Samim plasmanom na Evropsko prvenstvo – bez obzira na učinak koji ostvare na terenu – igrači i treneri sa svojim navijačima na stadionu postaju brendovi, svojevrsna prezentacija kulture koju predstavljaju i donose.

Sport koji spaja ljude i budi nadu

Fudbal je, a posebno u Evropi, sport koji je vjerovatno najviše ukorijenjen u nacionalnoj svijesti, a nebrojno puta se pokazalo da uspjeh ili pozitivna slika na međunarodnoj sceni može ujediniti naciju i podići kako moral, tako i raspoloženje građana.

Samim tim, s druge strane dešavanja „na terenu“, fudbal i refleksija osjećaja mogu imati pozitivan utjecaj na društvo. Emocionalno, fudbal može biti čak i negativan, ali u suštini je samo sport, i kao takav bi trebao uvijek trebao biti pozitivan – onaj koji spaja ljude i budi nadu.

Jasno, uspjeh kao što je odlazak na Evropsko prvenstvo ne dolazi preko noći, posebno ne za neke manje evropske države, već zahtijeva višegodišnje napore, investicije i sistemski rad.

Jedino se na tom nivou i s takvim pristupom može opstati na konkurentnom evropskom sportskom, a posebno fudbalskom tlu. I kao mjerilo sistemskog rada – kada uspjeh i dobar rezultat dođu, onda se vrata promocije širom otvaraju. Sport na takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu dobija potpunu državnu afirmaciju.

Čak i u kontekstu igranja fudbala i zarade od sportskog uspjeha, plasman na Euro 2024 uz slavu i prestiž u sportskom svijetu, nosi i konkretne finansijske benefite.

Bogati fond

Gledajući brojke, podaci o isplatama za učesnike Eura najbolje pokazuju o kakvom ozbiljnom biznisu se radi. UEFA je zadržala ukupni nagradni fond na istom nivou kao i za prethodno Evropsko prvenstvo – 331 milion eura, uprkos tome što je prošlo odigrano u 11 različitih država, a ovo samo u Njemačkoj. Pokazat će se da je to ogroman iskorak.

Svaka od reprezentacija koja će igrati na Euru 2024 već je zaradila 9,25 miliona eura i to je iznos koji predstavlja značajan kapital i osigurava u fudbalu neophodnu finansijsku sigurnost.

Pobjeda u grupnoj fazi nagrađuje se s bonusom od milion eura, dok se za neriješen rezultat inkasira pola miliona eura. Osmina finala – novih 1,5 miliona eura, četvrtfinale – 2,5  miliona eura, a za plasman u polufinale i među četiri najbolje ekipe Evrope – još četiri miliona eura.

S pet miliona eura za poraženog finalistu i osam miliona eura za konačnog pobjednika, financijska struktura Evropskog prvenstva pruža najbolji uvid u potencijal koji ovaj turnir nudi za sve učesnike.

Maksimalni iznos koji prvak Evrope može zaraditi, ukoliko ostvari sve tri pobjede u grupnoj fazi, iznosi više od 28 miliona eura. Preostala 303 miliona eura dijele se na 23 reprezentacije. I jasno je da svi profitiraju.

Velika fudbalska takmičenja kao generator prihoda

Zašto je iskorak? Kroz evoluciju fudbala vidljiv je dramatičan rast UEFA-inih nagrada. Od 57,05 miliona eura na prvenstvu 1996. godine, 184 miliona nagradnog fonda koji je bio 12 godina poslije, tačnije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj 2008, pa sve do nevjerovatnih 331 miliona eura nagradi za Euro 2020. i 2024. Jasni su to pokazatelji i prikazuju važnost, ali i moć velikih fudbalskih takmičenja kao generatora prihoda.

Uz novac, jedan od najvažnijih aspekata učešća na Evropskom prvenstvu je globalna vidljivost. Fudbal, kao jezik koji svi razumiju, a gledaju ga milijarde ljudi širom svijeta, postaje platforma za sporazumijevanje i interakciju među ljudima različitih kultura i pozadina.

Takva promocija i pojavljivanje na velikoj sceni pruža nemjerljivu priliku svakoj državi da se predstavi u najboljem izdanju. Otvara im mogućnost da, kroz nastup na sportskom takmičenju, prezentuju dio svoje kulture, negdje u pozadini i poslovne mogućnosti, turističke atrakcije, gastronomiju…

Idealna platforma za promociju

S dolaskom u fokus medijske pažnje tokom igranja Eura stvara se idealna platformu za brendiranje i promociju. Šansa za to za sve, od velikih nacionalnih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća. Sponzorstva, reklamne kampanje, turistički aranžmani – i sve s motivom Eura – otvaraju mogućnosti za rast prihoda i u ekonomskom svijetu rađaju partnerstva između sportskih organizacija, brendova i inovatora.

Vodeće evropske reklamne sile upravo vrijeme odigravanja Evropskog prvenstva koriste da predstave svoje najnovije proizvode i inovacije. Dugoročni učinak povećane globalne vidljivosti, za što u sportu opet treba neka druga vrsta kontinuiteta, ima i može imati još pozitivniji utjecaj na međunarodnu percepciju države. Sport zato i jeste najbolji ambasador.

Pokazatelj refleksije Eura na jednu državu može biti nastup selekcije Islanda na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Sa svojom populacijom od samo 330.000 stanovnika, Island je napravio istinsko sportsko čudo plasiravši se među osam najboljih ekipa u Evropi, a borba koju su tada prikazali njegovi igrači, kao i srčanost i fanatičnost koju su pokazali navijači, poslala je sliku koja do danas nije izblijedila. I to je suština svega.

Evropsko prvenstvo zbog svega rečenog ne predstavlja samo sportski događaj, već i priliku učesnicima za transformaciju i unaprijeđenje na mnogim nivoima.

Kroz svoju sposobnost da privuče investicije, ali i promoviše turizam i podstakne ekonomski rast, Evropsko prvenstvo i UEFA daju poseban pečat sportskoj organizaciji i ostavljaju dugotrajni utjecaj na poslovni svijet. Projekat je to zlata vrijedan.

Izvor: Al Jazeera