EU ne vidi nikakav rizik u snabdijevanju uranijom nakon puča u Nigeru

Vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranija, još jednom je ukazao na značaj ove države u zadovoljavanju globalnih potreba za ovim materijalom.

Niger zadovoljava pet posto svjetske zalihe uranijuma i ima 311.110 metričkih tona rezervi uranijuma (Reuters)

Evropska unija saopćila je kako zaustavljanje izvoza uranija iz Nigera neće predstavljati rizik u snabdijevanju, javlja agencija Anadolija.

Prošlosedmični vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranija, još jednom je ukazao na značaj ove afričke države u zadovoljavanju globalnih potreba za ovim materijalom.

Dovoljne zalihe

Uranij, radioaktivni otrovni metal, koristi se u različitim poljima privrede, od liječenja raka do pomorstva, od industrije oružja do nuklearnih energetskih postrojenja.

Reklama

Niger ima najbogatije zalihe rude uranija u Africi i proizveo je 2.020 metričkih tona uranija prošle godine, prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije (WNA).

Glasnogovornik Evropske komisije Adalbert Jahnz govorio je u Briselu o prestanku izvoza uranija u Francusku nakon vojnog udara 26. jula u Nigeru.

“Mogu potvrditi da ne postoji rizik u snabdijevanju uranijom za EU. Institucije EU imaju dovoljno zaliha da ublaže bilo kakve kratkoročne rizike u snabdijevanju”, rekao je on.

Reklama

Velike rezerve

Podsjetivši da je Niger važan dobavljač prirodnog uranija za EU, Jahnz je objasnio da ovaj uranij treba obogatiti da bi se koristio kao gorivo.

Unija i Francuska kupuju značajne količine uranija iz Nigera.

Niger zadovoljava pet posto svjetske zalihe uranija i ima 311.110 metričkih tona rezervi uranija.

Izvor: Agencije