SAD i dalje uvozi obogaćeni uranij iz Rusije

Uprkos naporima zapadnih saveznika da prekinu ekonomske veze sa Moskvom, Washington nastavlja od Rusije kupovati obogaćeni uranij koji proizvodi više od polovine energije koja ne emituje gasove.

Plaćanja, koja dosežu i milijardu dolara godišnje, provode se preko podružnica Rosatoma (EPA)

Američke kompanije i dalje plaćaju gotovo milijardu dolara godišnje ruskoj državnoj nuklearnoj agenciji Rosatom za kupovinu obogaćenog uranija, što je jedan od najznačajnijih preostalih tokova novca iz SAD-a u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, piše The New York Times.

Uprkos naporima zapadnih saveznika da prekinu ekonomske veze sa Moskvom, Washington nastavlja od Rusije kupovati obogaćeni uranij koji proizvodi više od polovine energije koja ne emituje gasove u SAD-u, a plaćanja se provode preko podružnica Rosatoma.

Razlog zbog kojeg SAD i dalje kupuje obogaćeni uranija od Rusije je činjenica da ne postoji nijedna američka kompanija koja se bavi obogaćivanjem uranija, prenosi Tanjug.

Američki list podsjeća da je sporazum o kupovini obogaćenog uranija između Rusije i SAD-a, nakon raspada Sovjetskog saveza, omogućio Moskvi da preuzme polovinu globalnog tržišta, dok je SAD u potpunosti prestao obogaćivati uranij.

Ne uvozi samo SAD, nego i desetine drugih država

Dodatni problem je to što bi izgradnja novog lanca snabdjevanja obogaćenim uranijom potrajala godinama, a taj lanac bi iziskivao mnogo više novca nego što američka vlada trenutno izdvaja za uvoz.

Prema pisanju The New York Timesa, otprilike jedna trećina obogaćenog uranija koji se koristi u SAD-u uvozi se iz Rusije, koja je najjeftiniji proizvođač na svijetu. Ostatak se uvozi iz Evrope, a manji dio proizvodi britansko-holandsko-njemački konzorcij koji posluje u saveznoj državi Ohio. Iz tog konzorcija za američki list kažu da bi im bilo potrebno više od decenije da proizvedu količine koje bi bile konkurentne onima iz Rusije.

Istovremeno, i desetine zemalja širom svijeta više od polovine svog obogaćenog uranija uvoze iz Rusije, navodi njujorški dnevnik.

Izvor: Agencije