Arapska liga poziva na raspoređivanje mirovnih snaga UN-a na okupiranoj palestinskoj teritoriji

U izjavi Arapske lige također se ponavlja dugogodišnji poziv za dvodržavnim rješenjem sa izraelskim granicama prije rata 1967.

Arapska liga traži da se izraelske snage povuku iz svih područja Pojasa i da se ukine opsada koja mu je nametnuta [Hamad Mohammed/Reuters]

Arapska liga pozvala je na raspoređivanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na okupiranu palestinsku teritoriju, na samitu na kojem se govorilo o kontinuiranom izraelskom smrtonosnom napadu na Pojas Gaze.

Sastanak arapskih šefova država i vlada sazvan je u utorak u Bahreinu, više od sedam mjeseci nakon početka izraelske ofanzive u Gazi koja je potresla širu regiju.

“Deklaracija iz Maname” koju je izdao 22-člani blok poziva na “međunarodnu zaštitu i mirovne snage Ujedinjenih naroda na okupiranim palestinskim teritorijima” dok se ne provede dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Poziva se na trenutni prekid borbi u Pojasu Gaze, dok se Izrael krivi za “opstrukciju” neuspjelih pregovora o prekidu vatre.

“Naglašavamo potrebu da se odmah zaustavi izraelska agresija na Pojas Gaze, izraelske okupacijske snage povuku iz svih područja Pojasa [i] ukine opsada koja mu je nametnuta”, stoji u saopćenju.

U izjavi se za nastavak rata krivi Izrael.

“Snažno osuđujemo izraelsko ometanje napora za prekid vatre u Pojasu Gaze i njegovu kontinuiranu eskalaciju širenjem agresije na palestinski grad Rafah, uprkos međunarodnim upozorenjima o katastrofalnim humanitarnim posljedicama”, rečeno je.

Ponovljen poziv na dvodržavno rješenje

Predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi, koji posreduje između Hamasa i Izraela zajedno sa Katarom i SAD-om, također je rekao da Izrael ometa napore da se postigne prekid vatre.

“Oni koji misle da vojna rješenja mogu postići sigurnost [se] zavaravaju”, rekao je El-Sisi prije završetka samita.

U Rafahu, na jugu Gaze, u toku je izraelska kopnena operacija, koja se naširoko kritizira. Više od milion raseljenih Palestinaca potražilo je utočište u tom području, nakon što su bili prisiljeni napustiti svoje domove u drugim dijelovima Gaze koji su bili pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem od oktobra.

Približno 600.000 ljudi napustilo je to područje otkako je Izrael pokrenuo napad ranije ovog mjeseca, prema podacima UN-a.

U izjavi Arapske lige također se ponavlja dugogodišnji poziv za dvodržavnim rješenjem sa izraelskim granicama prije rata 1967, s Istočnim Jerusalemom kao palestinskom prijestolnicom.

Deklaracijom se pozivaju “sve palestinske frakcije da se pridruže Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO)”, kojom dominiraju Hamasovi politički rivali, Fatah.

Arapska liga je rekla da smatra PLO “jedinim legitimnim predstavnikom palestinskog naroda”.

Arapska liga također je “snažno osudila napade na komercijalne brodove”, misleći na desetke napada na vitalne plovne putove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu koje su pokrenuli jemenski pobunjenici Husi.

Izvor: Al Jazeera i agencije