U Gazi stradalo petnaest hiljada djece i 145 novinara

Desničarska izraelska organizacija u četvrtak je ponovila svoj stav o nastavku sprečavanja ulaska bilo kakve humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Rat koji je u toku u Gazi rezultirao je sa više od 114.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena (REUTERS/Mohammed Salem)

Palestinski crveni polumjesec saopćio je da je 15.103 djece ubijeno u Pojasu Gaze tokom izraelske agresije koja traje više od sedam mjeseci, dok je prema podacima Vladinog ureda za medije broj stradalih novinara porastao na 145.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su tri osobe, među kojima jedno dijete, ubijene a više njih povrijeđeno u bombaškom napadu na kuću u ulici Al-Sahaba u četvrti Al-Daraj na istoku grada Gaza.

U kampu Jabalija traju sukobi između otpora i izraelskih snaga, koje su gađale kamp artiljerijskim granatama, pored racija u ulici Al-Hoja.

Bombaški napadi na civile

U Rafahu su ubijene četiri osobe, a drugi su ranjeni u izraelskom bombardovanju jedne kuće na jugu grada.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su novinar Muhammad Jahjouh i nekoliko članova njegove porodice ubijeni u izraelskom bombardiranju njegove porodične kuće na sjeveru Pojasa.

Prema podacima Vladinog ureda za medije u Gazi, 145 novinara je stradalo u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

U izraelskom bombaškom napadu pogođen je stan u zgradama Ain Jalut na jugu kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, u kojem je ubijena jedna Palestinka i drugi ranjeni, među kojima su bila i djeca. Timovi hitne pomoći i stanovnici tog područja prevezli su mrtvo tijelo i povrijeđene u bolnicu Al-Awda u ovom kampu.

Također, četvero Palestinaca, među kojima dvije žene, ubijeni su, a deseci drugih su ranjeni u izraelskom bombaškom napadu na grupu civila u ulici Al-Jalaa u četvrti Sheikh Radwan u gradu Gaza.

Ovo je četvrti bombaški napad izraelskih snaga na civile koji su okupljeni na mjestima gdje je dostupan internet.

Blokiranje pomoći

Desničarska izraelska organizacija Order 9 je u četvrtak ponovila svoj stav o nastavku sprečavanja ulaska bilo kakve humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Ova organizacija osnovana je s početkom rata u Gazi, 7. oktobra, kako bi spriječila ulazak humanitarne pomoći u Pojas na inicijativu supružnika Reut i Yosef Ben Haim, koji su doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali.

Organizacija broji oko 5.000 ljudi, uključujući i neke predstavnike porodica izraelskih zarobljenika koje drži otpor u Gazi.

Oko 2,3 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze, od kojih je oko dva miliona raseljenih, su u katastrofalnim uvjetima zbog insistiranja Izraela na nastavku rata već osmi mjesec i zatvaranja prijelaza Rafah i Kerem Shalom više od sedmicu dana.

Rat koji je u toku u Gazi rezultirao je sa više od 114.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, te oko 10.000 nestalih usred masovnih razaranja, kao i glađu zbog koje umiru djeca i starije osobe.

Izvor: Al Jazeera i agencije