Korisnici društvenih mreža o bici kod Jabalije i Rafaha: ‘Zamka za izraelske tenkove’

Brigade Izz al-Din al-Qassam objavile su snimke koji prikazuju gađanje izraelskih tenkova ‘Merkava’ projektilom ‘Al-Yassin 105’ obavještavajući i o gađanju izraelskih snaga u Jabaliji.

Borac Brigada Al-Qassam (vojni mediji Al-Qassama)

“Zamka za izraelske tenkove”, reagirali su korisnici društvenih mreža u Palestini i arapskom svijetu na objavu videozapisa palestinskog Pokreta otpora Hamas koji prikazuje gađanje izraelskih tenkova i vojnih vozila u kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze i Rafahu, na njenom jugu.

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su snimke koji prikazuju gađanje izraelskih tenkova “Merkava” projektilom “Al-Yassin 105”, obavještavajući i o gađanju izraelskih snaga u kombinovanim operacijama u Jabaliji.

Ove scene su dobile široku podršku na društvenim mrežama, gdje su korisnici dijelili riječi koje je izgovorio jedan od boraca Al-Qassama dok je gađao izraelski tenk: “Ti si na tenku, a ja sam taj u sredini. Dođi mi, brzo”.

Blogeri su mišljenja da borci otpora hrabro nastupaju na frontovima širom Pojasa Gaze, pogađajući do sada nezabilježen broj okupacijskih tenkova i transportera u Jabaliji i Rafahu.

Podsjećaju na bitku Dani bijesa iz 2004. godine i to kako je prizor susreta stanovnika kampa sa borcima bilo strateški oslonac u Intifadi Al-Aksa.

U ovoj bici djeca nisu napuštala mjesta borbenih dejstava, nego su se trudila da svjedoče sukobljavanju boraca otpora sa izraelskim okupacijskim snagama.

Dodali su da su se ljudi takmičili u pružanju usluga borcima, ugošćavajući ih i pružajući im utočište, te da je ova bitka “stvorila generaciju boraca koji će na zemlju bacati neprijatelja na periferiji logora u drugoj bici kod Jabalije”.

Drugi su isticali da je otpor u Gazi, u roku pola godine, nanio velike gubitke izraelskom okupatoru, uništivši ili oštetivši veliki broj modernih tenkova.

Korisnici su poslali poruku svijetu, govoreći: “Za one koji ne poznaju Jabaliju, čitajte o bici Dani bijesa, vidjet ćete da je okupacijska vojska ušla u sami pakao”.

Ono što se dešava u Jabaliji i Rafahu opisali su kao legendarno u svakom smislu te riječi, a mnogo se razlikuje od borbenog zamaha u prvoj bici kod Jabalije. Među borcima vlada neprirodno stanje hrabrosti. Razlog tome je velika kohezija i postojanost unutrašnjeg fronta sa svim njegovim komponentama. Ovo je historijska bitka u kojoj neprijatelj podnosi velike gubitke na svakom metru na kom uznapreduje.

Neki su se rugali okupaciji zbog lakoće s kojom palestinski otpor gađa izraelske snage, govoreći: “Kažem vam da će vojnici okupacije koji ne budu učestvovali u operaciji u Jabaliji ostati odvojeni od bataljona”.

Blogeri su izrazili radost zbog povratka izokrenutog crvenog trougla na bojno polje, prepoznatljivog u palestinskim operacijama otpora protiv izraelskih snaga koje su prodirale u Pojas Gaze.

Poznato je da je logor Jabalia bio poprište borbi u svakoj izraelskoj agresiji ili ratu. On je dao prvog šehida (mučenika) u Intifadi kamenjem, Hatema Abu Sisija, a njegove brigade su imale prepoznatljivu ulogu u operaciji Poplava Al-Aksa.

Izvor: Al Jazeera i agencije