Hoće li nove bespilotne letjelice preokrenuti tok rata u Ukrajini?

Teška “Baba Jaga” može nositi više od 20 kilograma tereta, a dronovi ovog tipa se mogu koristiti i u mraku.

Dva ukrajinska vojnika nose heksakopter "Baba Jaga" na borbenim frontovima na istoku zemlje (AFP)

Kolumnista Dmitrj Kornev, u izvještaju koji je objavio ruski portal Izvestia, sugerira da će Ukrajina postati poligon za testiranje jeftinih, visokotehnoloških bespilotnih letjelica, koje bilježe sve veći razvoj kako vrijeme prolazi.

Kornev je istaknuo da se najpoznatija ukrajinska bespilotna letjelica heksakopter za višekratnu upotrebu zove ”Baba Jaga”.

Kazao je da takav model nove bespilotne letjelice ima šest rotora i prilično veliku nosivost. Ima relativno veliki domet i satelitski navigacioni sistem.

Ovi dronovi se mogu kretati pod kontrolom operatera ili autonomno duž programirane putanje.

Tehničke karakteristike

Teška “Baba Jaga” može nositi više od 20 kilograma tereta, a dronovi ovog tipa se mogu koristiti i u mraku.

Može letjeti najmanje 20 minuta, i to nije brzi dron. U principu se može oboriti automatskim oružjem, ali je i pored toga prilično opasan i jeftin dron.

Kornev dodaje da za razliku od “Baba Jage”, koja je prenamijenjena za vojnu upotrebu, postoje potpuno drugačije bespilotne letjelice koje će se testirati u Ukrajini.

Naime, riječ je o američkom “Felonu” i njegovim vrstama “Felon 0.1” i “Felon X”. To su dva moćna kvadrokoptera koji iz nekog razloga nisu uspjeli proći program testiranja u svojoj državi, ali su našli mjesto u Ukrajini.

“Felon 0.1” ima zamjenjivi modul oružja, a to je automatska puška kalibra 5,56 mm sa spremnikom za municiju.

Što se tiče drugog drona, ”Felon X”, on nosi laserski vođenu protivtenkovsku raketu Spike, koja je po borbenoj učinkovitosti slična raketama koje koriste bespilotne letjelice poput Bayraktara, a po udaru se može uporediti s protivtenkovskom vođenom raketom FGM-148 Javelin.

Dron je opremljen s nekoliko vrsta kamera, uključujući infracrvenu kameru, koja omogućava nadzor danju i noću.

Autor dodaje da je glavna prednost ove vrste bespilotne letjelice mogućnost da se koristi više puta.

Također, dronovi opremljeni automatskim oružjem malog kalibra mogu obavljati izviđačke ili odbrambene sigurnosne misije.

Izvor: Agencije