IAEA: Iran raščistio nedoumice u vezi s obogaćivanjem uranija

Istražitelji IAEA zatvorili su istragu u vezi s tragovima vještački proizvedenog uranija nađenog u Marivanu, 500 kilometara jugoistično od Teherana.

Izvještaj IAEA donosi blago popuštanje pritiska na Teheran (EPA)

Iran je raščistio nedoumice u pogledu dva izuzetno važna pitanja koja je pred njegove vlasti postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u vezi s visokoobogaćenim uranijem i lokacijom na kojoj je nađen vještački proizvedeni uranij, pokazuje izvještaj u koji je AP imao uvid.

Izvještaj IAEA donosi blago popuštanje pritiska na Teheran, koji je značajno ubrzao razvoj svog nuklearnog programa od kako se Washington 2018. godine, kada je predsjednik SAD-a bio Donald Trump, povukao iz sporazuma Irana sa svjetskim silama.

U povjerljivom kvartalnom izvještaju se navodi da inspektori IAEA više nemaju pitanja o uranijskim česticama iz podzemnog iranskog postrojenja Fordo za koje je otkriveno da su obogaćene do nivoa od 83,7 posto, što je posljednjih mjeseci dovelo do tenzija u odnosima s Iranom, jer kada se uranij obogati do nivoa od 90 posto podoban je za korištenje u nuklearnom oružju.

Sporne čestice

Iran je naveo da su sporne čestice nusproizvod tekućeg procesa obogaćivanja u kojem može doći do promjenljivog nivoa obogaćenosti tog radioaktivnog metala, prenosi Beta.

“Agencija je obavijestila Iran da je, pošto je provjerila podatke, utvrdila da dobijene informacije nisu nekonzistentne s objašnjenjem Irana… pa Agencija u ovom trenutku nema daljih pitanja u vezi s ovom temom”, navodi se u izvještaju.

IAEA piše da su istražitelji zatvorili istragu u vezi s tragovima vještački proizvedenog uranija nađenog u Marivanu, kraj grada Abadeha, 500 kilometara jugoistično od Teherana.

Izvor: Agencije