‘Pokazivanje mišića’ ili stvarna prijetnja Rusiji i Kini: Šta se krije iza iznenadnih manevara NATO-a?

NATO je najavio održavanje vojnih vježbi u Njemačkoj, koje su opisane kao najveće zračne vježbe od osnivanja Alijanse.

U vježbi pod nazivom ''Air Defender 2023'' učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja (Reuters)

Iznenadna najava Sjevernoatlantskog saveza (NATO) o pokretanju vojnih manevara, najvećih od osnivanja organizacije, pokrenula je mnoga pitanja. Neka od najvažnijih glase: Zašto sada? Ima li to veze s ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine više od godinu dana?

Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa i istraživač u Arapskom centru u Washingtonu, smatra da postoje brojna opravdanja za manevre NATO-a, od kojih je najvažniji žestoki rat Rusije u Ukrajini, kao i eskalacija tenzija između Kine i Amerike u Južnom kineskom moru.

Al-Anani smatra, kako je izjavio tokom gostovanja u emisiji Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti”, emitiranoj 7. juna 2023, da NATO ovim manevrima želi poslati poruku Moskvi koja potvrđuje jedinstvo i vojnu snagu NATO-a, posebno nakon očite eskalacije u ratu koji je izbio prije više od godinu i tri mjeseca. Taj rat je nedavno svjedočio napadu na srce glavnog grada Rusije i na druge gradove.

Reklama

Profesor političkih nauka nije isključio da manevri dolaze u kontekstu eskalacije tenzija između Kine i Amerike u Južnom kineskom moru. Smatra da je poruka NATO-a Kini i Rusiji izjava o maksimalnoj spremnosti Alijanse i mogućnosti aktiviranja Član 5, koji kaže da se svaki napad na bilo koju zemlju članicu NATO-a smatra napadom na sve članice.

Nove poruke

Sa svoje strane, Ziad Majed, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Parizu, ističe kako je NATO, prema svom unutrašnjem pravu, prije svega odbrambeni savez. Ne isključuje da novi manevri nose i nove poruke, a najvažnija od njih je demonstrirati sposobnost NATO-a da rasporedi svoje snage na terenu u veoma kratkom roku i u velikom broju. Također, Rusija i Kina moraju shvatiti da je koncept odbrane pitanje o kojem se raspravlja, te kako može biti preventivno ili se može koristiti u slučaju da bilo koja država članica bude izložena agresiji izvana.

Majed je objasnio da se evropski mentalitet, nakon značajnog pada vojnih budžeta, radikalno promijenio s povećanjem vojne potrošnje. Evropa radi na tome da pokaže ”svoje mišiće” kada su u pitanju zračne snage, kao i svoje ogromne vojne kapacitete, koji bi u svakom trenutku mogli doći u direktan kontakt s Rusijom i uključiti se u vojne operacije ako se za tim ukaže potreba.

Reklama

Što se tiče direktnih ciljeva ovih manevara, general Michael Loh, komandant američke Zračne nacionalne garde, kaže da je prioritet zajedničkih vojnih vježbi u Njemačkoj odvraćanje i spremnost snaga, s obzirom na to da se radi o najvećoj vojnoj avijacijskoj vježbi u historiji NATO-a.

U vježbi pod nazivom ”Air Defender 2023” učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja i zajednički će uvježbavati zračne operacije pod komandom njemačke ratne avijacije.

S druge strane, američki vojni zvaničnik je ranije izjavio za Al Jazeeru da će ovo biti jedna od najvećih zračnih vježbi NATO-a te vrste, stavljajući ove manevre u širi kontekst, rekavši da se globalni strateški krajolik potpuno promijenio nakon ruskog rata protiv Ukrajine.

NATO je najavio održavanje vojnih vježbi u Njemačkoj, koje su opisane kao najveće zračne vježbe od osnivanja Alijanse. Ovi manevri, čiji je cilj demonstrirati sposobnost brzog i efikasnog raspoređivanja, poklapaju se s još jednom vježbom koja je u toku u Rumuniji pod nazivom “Defender 23”, u kojoj učestvuju deseci hiljada vojnika iz 25 zemalja, usred rastućih izazova s Rusijom i Kinom.

Izvor: Al Jazeera