Rusija upozorila Veliku Britaniju da bi mogla gađati njeno naoružanje

Britanski šef diplomatije David Cameron je tokom posjete Kijevu prošle sedmice rekao da Ukrajina ima pravo koristiti naoružanje koje joj je poslao London kako bi napadala ciljeve unutar Rusije.

Za Moskvu, Cameronova izjava znači da je Velika Britanija praktički priznala da je učesnik rata u Ukrajini (EPA)

Rusija je upozorila Veliku Britaniju da će odgovoriti na upotrebu britanskog naoružanja u Ukrajini i drugdje ako ih Kijev iskoristi protiv njenog teritorija, javlja Hina.

Britanski ambasador Nigel Casey pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo vanjskih poslova radi uručenja službene protestne note nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti britansko naoružanje kako bi napala ruski teritorij.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako Cameronova izjava znači da je Velika Britanija praktički priznala da je učesnik rata u Ukrajini.

Moguće katastrofalne posljedice

„Casey je upozoren da bi kao odgovor na ukrajinske napade na ruski teritorij britanskim naoružanjem bilo kakve britanske vojne instalacije i oprema na teritoriju Ukrajine i u inostranstvu mogle postati mete”, stoji u saopćenju.

„Ambasador je pozvan da promisli o neizbježnim katastrofalnim posljedicama takvih neprijateljskih poteza Londona te da trenutno i na odlučan i nedvosmislen način odbaci ratoborne provokativne izjave ministra vanjskih poslova”.

Cameron je tokom posjete Kijevu prošle sedmice rekao da Ukrajina ima pravo koristiti naoružanje koje joj je poslao London kako bi napadala ciljeve unutar Rusije, te da je na Ukrajini da odluči hoće li to učiniti.

Izvor: Agencije