Izraelska operacija u Rafahu: Netanyahuov ‘bijeg naprijed’

Netanyahuove izjave u kojima je rekao da će izraelska vojska ući u Rafah bez obzira da li sporazum s Hamasom bio postignut ili ne, primorale bi Hamas da radikalizira zahtjeve u pokušaju da osigura da izraelske snage ne uđu u grad.

Netanyahuovo podizanje tenzija se možda pretvorilo u konfuziju, što se vidi i na pitanju curenja informacija sa sastanaka izraelske ratne vlade [Gil Cohen-Magen / Reutersa]

Pratioci dešavanja u Gazi nisu se osvrtali u nedjelju na vijesti o intenziviranju napora za postizanje sporazuma o razmjeni između Hamasa i Izraela, ali su ih dan kasnije razbudile vijesti o skoroj izraelskoj kopnenoj invaziji na Rafah na jugu Pojasa Gaze nakon što je izraelska vojska naredila stanovnicima da evakuiraju istočna područja ovog grada.

Radio izraelske vojske je rekao da je odluka o početku evakuacije Rafaha donesena na sjednici vlade koju je vodio Benjamin Netanyahu, što znači da je ovaj, moguće je, odlučio da bježi naprijed usljed sve većeg pritiska i kritika upućenih njemu.

U proteklih nekoliko dana govori se o međunarodnom i regionalnom pritisku za postizanje dugoočekivanog dogovora prema kojem će zarobljenici biti razmijenjeni između Izraela i palestinskog otpora predvođenog Hamasom, ali potonji smatra da je realna cijena za ovo zaustavljanje rata koji Izrael vodi protiv Gaze već sedam mjeseci, dok Netanyahu želi razmjenu zarobljenika uz privremeni prekid vatre bez obaveze zaustavljanja rata.

Uloga žrtve

Netanyahu je iskoristio godišnjicu holokausta da igra ulogu žrtve, s obzirom da je Međunarodni krivični sud u Hagu osnovan u pozadini holokausta i drugih zločina, kako je rekao, kritizirajući isti taj sud zbog izdavanja naloga za hapšenje izraelskih lidera.

Izraelski premijer je također kritizirao međunarodni pritisak na svoju zemlju, ističući da nikakav međunarodni pritisak ne može spriječiti Izrael da se brani, čak i ako bude primoran da ostane sam, kako je rekao.

Netanyahu tvrdi da je Hamas taj koji opstruira proces oslobađanja Izraelaca koji su kod njega zatočeni, rekavši da je nepokolebljiv na svojim ekstremističkim pozicijama, od kojih je najvažniji zahtjev za prekidom rata i povlačenjem svih izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Ono što je zanimljivo jeste da je Netanyahu tokom svog govora, koji je emitiran na platformi X, priznao ono što mnogi znaju kada je rekao da bi prihvatanje Hamasovih zahtjeva za zaustavljanje rata “bilo istovjetno strašnom porazu Izraela i pokazalo veliku njegovu slabost i prijateljima i neprijateljima”.

Proteklih dana svjedočili smo rastućem međunarodnom i unutrašnjem pritisku na Netanyahua, jer ga je izraelski zvaničnik koji je anonimno razgovarao za The New York Times optužio za sabotažu sporazuma, iako su prije nekoliko dana dvije strane bile bliže nego ikada postizanju dogovora.

Izvor smatra da su Netanyahuove izjave u kojima je rekao da će izraelska vojska ući u Rafah na granici s Egiptom, bez obzira da li sporazum s Hamasom bio postignut ili ne, primorale Hamas da radikalizira svoje zahtjeve, u pokušaju da osigura da izraelske snage ne uđu u grad.

Netanyahuov odgovor koji je u ponedjeljak izdao njegov ured bio je razdražljiv. Prema toj izjavi, “tvrdnja da je premijer [Netanyahu], a ne Hamas, taj koji je osujetio dogovor o oslobađanju talaca, potpuna je laž i svjesna obmana”.

Nervoza i konfuzija

Činilo se da je napetost u Netanyahuovim izjavama i stavovima u posljednje vrijeme bila stvar njegove svakodnevice, pogotovo jer ga opozicija optužuje da služi ekstremističkim ministrima u svojoj vladi u želji za nastavkom rata i u nadi da će zadržati svoju poziciju uprkos kontinuiranim neuspjesima od “Potopa Al-Aksa” 7. oktobra prošle godine.

Zauzvrat, porodice izraelskih zarobljenika koje drži otpor u Gazi ne propuštaju priliku da kritikuju Netanyahua smatrajući ga odgovornim, au nedjelju su ga upozorili da mu “historija neće oprostiti” ako propusti trenutnu priliku da zaključi ugovor o razmjeni.

Prije nekoliko dana, list Yedioth Ahronoth otkrio je “opasan” spor između Netanyahua i šefova sigurnosnih službi tokom rata u Pojasu Gaze, gdje se navodi da sigurnosna elita vjeruje da Netanyahu “ugrožava dobitke u ratu i nanosi stratešku štetu Izraelu, zbog nedostatka odlučnosti”.

Netanyahuovo podizanje tenzija se možda pretvorilo u konfuziju, što se vidi i na pitanju curenja informacija sa sastanaka izraelske ratne vlade. To je izazvalo veliku kontroverzu posebno unutar Izraela.

Veliko je iznenađenje bilo to kada su najveće izraelske novinske agencije izvještavale o “visokom izraelskom zvaničniku” koji je povremeno govorio o upadu vojske u Rafah, a ponekad o posrnulim pregovorima i odbijanju Izraela da pošalje delegaciju u Kairo.

Prema novinaru izraelskog Channela 12 Yaronu Abrahamu, politički izvor i visoki dužnosnik je zapravo premijer Benjamin Netanyahu.

Novinar je potvrdio da curenja informacija iz Ratnog kabineta ne odražavaju stavove svih unutar njega, ističući da je “politički izvor” koji posljednjih dana 444. put obećava početak operacije u Rafahu sam premijer Benjamin Netanyahu.

Izvor: Al Jazeera i agencije