Bishara: Hamasov pozitivan odgovor šokirao mnoge

Politički analitičar Marwan Bishara kaže da je Hamasov pozitivan odgovor na prijedlog posrednika o prekidu vatre doveo do šoka i da su mnogi bili iznenađeni.

Hamas je prihvatio prijedlog za primirje, objavili su iz te grupe.

U zvaničnom saopštenju Hamasa navodi se da je njihov politički čelnik Ismail Haniye obavijestio katarskog i egipatskog premijera da prihvata njihov prijedlog o primirju.

Politički analitičar Marwan Bishara kaže da je Hamasov pozitivan odgovor na prijedlog posrednika o prekidu vatre doveo do šoka i da su mnogi bili iznenađeni. “Naročito oni u Izraelu, a možda i oni u SAD-u”, kaže Bishara.

Ključ za promjenu stava se vidi u paragrafu 5, smatra Bishara. “Oni govore o nekom održivom miru, to je eufemizam za trajni prekid vatre. Izrael ne želi da čuje riječi ‘prekid vatre’, jer Netanyahu to očigledno ne može da proda svom kabinetu. A Hamas je zbog raznih pritisaka i posrednika na kraju prihvatio tu ‘trajnu tišinu’, tu održivu tišinu, odnosno mir – kao alternativu za stalni prekid vatre.”

Bishara smatra da su protesti studenata na američkim univerzitetima izvršili veliki pritisak na Bidena, koji se bori za drugi mandat za šest mjeseci.

Izvor: Al Jazeera