Zašto je Xi odabrao posjetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku?

Kina se u Srbiji želi prikazati kao kao konstruktivna velika sila, kaže novinarka i dopisnica slovenskog ‘Dela’ iz Azije Zorana Baković.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u Jelisejska palata ugostio kineskog kolegu Xi Jinpinga, kojem je ovo prva posjeta Evropi u posljednjih pet godina.

Macron se nada napretku u pregovorima o otvaranju kineskog tržišta za rast izvoza francuskih poljoprivrednih proizvoda i rješavanju pitanja intelektualnog vlasništva francuske kozmetičke industrije, prisutne na kineskom tržištu.

Ekonomija i rat u Ukrajini dominirali su trilateralnim sastankom, održanom ranije, kojem je prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Disbalans u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Kinom, Unija nastoji iskoristiti kao pritisak na Kinu da svoje dobre veze s Rusijom koristi s ciljem okončanja rata u Ukrajini.

Novinarka i dopisnica slovenskog “Dela” iz Azije Zorana Baković kaže da je Xi odabrao posjetu Francuskoj, Mađarskoj i Srbiji jer su one spojene s tri godišnjice. U Francuskoj se slavi 60 godina uspostave diplomatskih odnosa, u Srbiju stiže tačno na obilježavanje 25. godišnjice bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, dok se u Mađarskoj obilježava 75. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa i mađarskog priznanja Narodne Republike Kine – Mađarska je bila jedna od prvih država koja ja priznala komunističku Kinu 1949. godine.

“Međutim, iznad ovih obljetnica i oko njih plete se kineski odnos prema Evropskoj Uniji”, kaže Baković. Smatra da je Kina Francusku sada odredila kao voditeljicu EU-a.

Srbija je za Kinu važna za obnovu njene inicijative Pojasa i Puta koja je trenutno uznemirena zbog dva rata (u Gazi i Ukrajini). Srbija je i zemlja koja igra na dvije karte i želi paralelno održati dobre odnose sa Kinom i Rusijom, što Kini otvara priliku da se u toj zemlji pokaže kao konstruktivna velika sila, smatra Baković.

Kina Mađarsku potiho podržava kao članicu EU koja Briselu i velikim silama EU-a zadaje velike probleme zbog svog drugačijeg stava prema ključnih pitanja, u ovom slučaju – prema trgovini s Kinom i prema Rusiji, kaže Baković.

Izvor: Al Jazeera