Njemačka se priprema da bude domaćin najveće avijacijske vježbe NATO-a

U najvećoj vojnoj avijacijskoj vježbi u historiji NATO-a, pod nazivom Air Defender 2023, učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja.

Washington na manevre šalje 2.000 pripadnika Nacionalne garde SAD-a i oko 100 aviona da učestvuju u ovoj obuci (AP)

Njemačka se sprema da bude domaćin najveće vojne avijacijske vježbe u historiji NATO-a, demonstraciji sile koja ima za cilj da pokaže jedinstvo saveznika i impresionira potencijalne protivnike, kao što je Rusija, saopštili su njemački i američki zvaničnici, prenosi AP.

U vježbi pod nazivom “Air Defender 2023” koja počinje u ponedjeljak i traje do 22. juna, učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja i oni će uvježbavati odgovor na simulirani napad na zemlju članicu NATO-a, prenosi Tanjug.

Washington na manevre šalje 2.000 pripadnika Nacionalne garde SAD-a i oko 100 aviona da učestvuju u ovoj obuci.

‘Agilnost i brzina’

“Ovo je vježba koja će biti apsolutno impresivna za svakoga ko je bude posmatrao, a mi nikoga ne tjeramo da je gleda”, rekla je ambasadorica SAD-a u Njemačkoj Amy Gutmann.

Pojasnila je da će vježba bez ikakve sumnje pokazati “agilnost i brzinu” savezničkih snaga i da bi bila prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider ne primijeti šta to pokazuje u smislu duha i snage NATO-a.

“A tu uključujem i ruskog predsjednika Vladimira Putina”, dodala je američka ambasadorica.

U vježbama koje predvodi Njemačka učestvuju i Švedska, koja se nada pridruživanju Alijansi i Japan, navodi AP.

Izvor: Agencije