Istočno krilo NATO-a želi jaču podršku Ukrajini

Lideri neformalne grupe poznate kao Bukureštanska devetorka razgovarali su u Bratislavi o zajedničkom pristupu na samitu NATO koji je zakazan od 11. do 13. jula u Vilniusu.

Lideri su rekli kako u Viljnusu očekuju "političke odnose sa Ukrajinom na novom nivou kao i pokretanje novog političkog puta koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u, kada uvjeti to dozvole" (AP)

Saveznici u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) trebaju za cilj imati dalje jačanje podrške Ukrajini i njenoj težnji da postane članica Alijanse, saopćili su lideri devet država centralne i istočne Europe, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Lideri neformalne grupe poznate kao Bukureštanska devetorka, nacija istočnog krila NATO-a, razgovarali su u Bratislavi o zajedničkom pristupu na samitu NATO koji je zakazan od 11. do 13. jula u Viljnusu.

“Cilj nam je snažniji, višegodišnji i sveobuhvatniji paket podrške Ukrajini, koji će ojačati njene odbrambene kapacitete. U svjetlu agresorskog rata Rusije, nastavit ćemo podršku da ojačamo kapacitet Ukrajine da se odbrani i ublaži humanitarnu katastrofu”, saopćeno je na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Najveća prijetnja sigurnosti

Lideri su rekli kako u Viljnusu očekuju “političke odnose sa Ukrajinom na novom nivou kao i pokretanje novog političkog puta koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u, kada uvjeti to dozvole”.

“Rusija je najveća i direktna prijetnja sigurnosti saveznika i moramo biti spremni da tako i ostane. Očekujemo da će samit u Viljnusu dodatno ojačati odbrambeni stav NATO-a na istočnom krilu kako bi se odvratila i uskratila svaka prilika za agresiju”, dodaje se u saopćenju.

Bukureštanska devetorka okupila se kao odgovor na rusku aneksiju poluotoka Krim od Ukrajine 2014. Tu grupu čine Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije