EU usaglasio sankcije Turskoj zbog traženja nafte i plina kod Kipra

Turska je poslala namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije usvojili su u ponedjeljak pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i poduzeća u Turskoj koji su odgovorni za istraživanje nafte i plina u ciparskim vodama, prenosi Hina.

Pravni okvir omogućuje kažnjavanje fizičkih osoba zamrzavanjem njihove imovine i zabranom putovanja u Uniju te kažnjavanje pravnih osoba zamrzavanjem imovine.

Osim toga, zabranjuje pravnim i fizičkim osobama u Europskoj uniji financiranje kažnjenih osoba i poduzeća.

Reklama

Zasad još nitko nije kažnjen.

Kazne za pravne i fizičke osobe

EU može kazniti pravne i fizičke osobe koje su odgovorne za aktivnosti istraživanja ugljikovodika koje Cipar ne dopušta u svojim teritorijalnim vodama, isključivom gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu.

Kazne se mogu odnositi i na one koje pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu za te aktivnosti.

Reklama

To je već drugi niz mjera protiv Turske, koja ne priznaje ciparski isključivi gospodarski pojas, tvrdeći da ne uzima u obzir interese sjevernog dijela Cipra, gdje su ciparski Turci proglasili neovisnost, koju priznaje samo Turska, prenosi agencija.

U istočnom Sredozemlju otkrivene su velike zalihe nafte i plina, što je pokrenulo natjecanje za njihovo iskorištavanje, ali i povećalo napetosti između Turske i Cipra.

Izvor: Agencije