Odgovor Netanyahua: Izrael će nastaviti sa operacijom u Rafahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je izjavu nakon što je Hamas objavio da pristaje na prijedlog o prekidu vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je izjavu nakon što je Hamas objavio da pristaje na prijedlog o prekidu vatre.

Rekao je da je izraelski vojni kabinet jednoglasno odlučio da će Izrael nastaviti sa operacijom u Rafahu kako bi izvršila pritisak na Hamas, kako bi postigli svoje vojne ciljeve – oslobađanje talaca, uništavanje Hamasa, uništavanje vojnih i političkih mogućnosti Hamasa i da Gaza više ne predstavlja prijetnju za Izrael, javlja Al Jazeerin Mohammed Jamjoom iz prijestolnice Jordana – Ammana, nakon što je Al Jazeeri naređeno da ne smije izvještavati iz Izraela.

Iako je Hamasov prijedlog vrlo daleko od izraelskih želja, Izrael će poslati delegaciju posrednika kako bi pokušali doći do dogovora po uslovima prihvatljivim za Izrael, saopšteno je.

Oni kažu da će i dalje krenuti u Rafah, ali će istovremeno poslati delegaciju u Kairo, javlja reporter Al Jazeere.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pod velikim pritiskom, posebno od strane svog najvećeg saveznika – Sjedinjenih Američkih Država.

On je također pod društvenim pritiskom u Izraelu, a postojan je i od članova njegove krajnje desničarske koalicije, konkretnije Itamara Ben-Gvira, koji još uvijek zagovara operaciju u Rafahu.

Trenutno imate situaciju u kojoj Izrael ima dva stajališta. Kažu da će poslati delegaciju u Kairo, jer su to odbijali do, kako su vjerovali, pozitivnog odgovora Hamasa, a istovremeno kažu da će ipak nastaviti operaciju u Rafahu.

Netanyahu već mjesecima gotovo svakodnevno govori da ide u Rafah sa ili bez prekida vatre.

Dakle, nije drugačije od onoga što smo ranije čuli od njega, ali s druge strane, ono što jeste drugačije je to što će ipak poslati delegaciju u Kairo na pregovore, a to je nešto što bi se moglo dopasti ljudima iz opozicije, posebno lideru Yairu Lapidu.

Izvor: Al Jazeera