Erdogan: Sjeverni Kipar ima pravo na naftu u istočnom Sredozemlju

Nakon državnog udara 1974, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je intervenirala (EPA)
Nakon državnog udara 1974, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je intervenirala (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je ponovo upozorio na prava kiparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Sredozemlju.

“Naši turski srodnici iz Sjevernog Kipra imaju pravo na ista prava kao i ljudi u južnom Kipru, posebno na pitanju kakvo je nafta u istočnom Sredozemlju. Posvećeni smo zaštiti naših turskih srodnika u Sjevernom Kipru, posebno u regijama koje su isključivo vezane za ekonomiju. Dakle, naše tek kupljene naftne bušotine i brodovi za istraživanje nalaze se u regiji. Zaštićeni su fregatama turskih oružanih snaga”, rekao je Erdogan.

Nakon državnog udara 1974, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je morala intervenirati kao garant sigurnosti, prenosi Anadolija.

Diplomatski spor bez rješenja

Devet godina kasnije osnovana je Turska Republika Sjeverni Kipar.

Desetljećima je bilo niz pokušaja da se diplomatski riješi spor, ali su svi završeni neuspjehom.

Najnoviji razgovori, uz učešće zemalja garanta – Turske, Grčke i Velike Britanije – završeni su u Švicarskoj 2017.

Prvi turski seizmički brod, Barbaros Hayrettin Pasa, kupljen od Norveške 2013, istražuje Sredozemno more od aprila 2017.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska je počela istraživati nalazišta nafte i plina u Sredozemnom moru. Petomjesečni projekt u blizini kiparske obale mogao bi dovesti do novih napetosti sa susjednom Grčkom u spornim vodama. Turski ministar energetike upozorava kako će Turska uzvratiti ako grčka mornarica poduzme neprijateljske aktivnosti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO