Izraelski sigurnosni čelnici: Rat je ‘zapeo u slijepu ulicu’

Izraelski list ‘Yedioth Ahronoth’ navodi da su se čelnici sigurnosnih službi na sastanku prije 12 dana složili da je prioritet vraćanje zarobljenika.

Netanyahu (drugi slijeva) tokom ranije održanog sastanka izraelskog ratnog kabineta (izraelska štampa)

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je da su čelnici sigurnosnih službi na sastanku prije nekoliko dana zaključili da je rat u Pojasu Gaze zapeo u slijepu ulicu.

List navodi da su se čelnici sigurnosnih službi na sastanku prije 12 dana složili da je prioritet vraćanje zarobljenika. List ističe da je sastanak okarakteriziran kao odlučujući i da predstavlja prekretnicu u stavu Izraela u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika sa pokretom Hamas.

Yedioth Ahronoth je naveo da su sastanku prisustvovali izraelski ministar odbrane Yoav Galant, šefovi generalštaba, Shin Beta, Mossada i osoba odgovorna za pitanje pregovora.

List je objavio da su zvaničnici zaključili da je rat došao do slijepe ulice imajući u vidu nedostatak podrške Sjedinjenih Američkih Država operaciji u Rafahu.

Također, napominje da su zvaničnici došli do ovakvih zaključka uporedo s tim da nije moguće postići sporazum o sjevernom frontu bez primirja u Gazi.

Izrael izgubio dvije osnovne prednosti

Izraelski list je potvrdio da će povratak zatočenih biti u zamjenu za povratak Palestinaca u sjeverni Pojas Gaze bez uvjeta i povlačenja sa koridora Netzarim.

Dodaje se i to da su zvaničnici uvidjeli da vojska ne vodi stvarni rat u Gazi, te da premijer Benjamin Netanyahu i izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir ignoriraju ovu činjenicu. Naglasili su da je Izrael izgubio dvije osnovne prednosti tokom rata: američku podršku i složnu javnost.

Prošlog vikenda su delegacija pokreta Hamas i katarski i američki zvaničnici stigli u Kairo kako bi učestvovali u pregovorima o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika. Izrael je, s druge strane, odbio poslati svoju delegaciju.

U vrijeme dok se pojačava pritisak u Izraelu i inostranstvu na Netanyahua da postigne sporazum s Hamasom, izraelski premijer i dalje ustrajava na odbacivanju sporazuma. Naglašava kako insistira na nastavku rata i invaziji na Rafah, dok pokret Hamas zaustavljanje rata postavlja kao osnovni uslov za bilo kakav dogovor.

Članovi ratnog kabineta i izraelske vlade optužuju Benjamina Netanyahua da insistira na nastavku rata radi ostvarivanja lične koristi.

Izvor: Agencije