Pjongjang simulirao nuklearni napad na Washington

Sjeverna Koreja je objavila propagadnu snimku simuliranog nuklearnog napada na Washington i zaprijetila Južnoj Koreji “vojnim napadom” zbog klevete upućene sjevernokorejskom predjsedniku Kim Jong-unu.

“Posljednja prilika”, četverominutni video kojeg je objavio Pjongjang pokazuje nuklearnu raketu ispaljenu iz podmornice koja razara Washington i zatim američku zastavu u plamenu.

Reklama

Na kraju videa raketa izranja iz oblaka, vraća se na zemlju i pada ispred Lincoln Memoriala, spomenika podignutog u počast 16. američkog predsjednika u Washingtonu.

Reklama

Capitol Hill, sjedište Kongresa, eksplodira i na ekranu se pojavljuje poruka: “Ukoliko se američki imperijalisti pomaknu za milimetar u našem smjeru, odmah ćemo ih napasti našom nuklearnom snagom”.

Sjeverna Koreja je i ranije objavljivala slične videosnimke, među kojima 2013. godine kada je na meti bila Bijela kuća, kao i eksplozija Capitol Hilla.

Simulacija napada na Južnu Koreju

Reklama

Sjeverna Koreja je prije dva dana izvela vježbu vatrenim oružjem, simulirajući napad na službenu rezidenciju južnokorejske predsjednice.

Vježbe je nadgledao Kim Jong-un, koji je pozvao vojsku da bude spremna da “nemilosrdno” uništi Vladu Južne Koreje.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye naredila je vojsci da bude u pripravnosti, dodajući da će “bezobzirne provokacije samo voditi samouništenju sjevernokorejskog režima”.

Nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje 6. januara, Kim Jong-un prijeti novim nuklearnim pokusima i lansiranjem raketa u odgovoru na vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Južnokorejski aktivisti su u subotu uputili 50.000 letaka pomoću tri velika balona s terena blizu grada Paju, blizu sjevernokorejske granice kako bi obilježili godišnjicu torpediranja južnokorejske korvete Cheonan 2010. godine, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Izvor: Agencije